Afbeelding
Martijn Fabriek
Fabrieksterrein

Stoplichten

8 juni 2022 om 09:00 Column

Sinds een paar weken is de hoeveelheid stoplichten in Putten zo ongeveer verdubbeld. En ja, ik weet ook wel dat stoplichten eigenlijk geen stoplichten heten maar verkeerslichten. Ik probeer ze meestal ook verkeerslichten te noemen, maar blijkbaar zit het er diep in dat je vaak moet stoppen voor die dingen. Kinderen hebben dat ook snel door. Zoek in Google-afbeeldingen maar eens naar het trefwoord “verkeerslichten” en toon de afbeeldingen aan een basisschoolkind. Ik dacht dat ook eens te proberen. Dus ik laat aan onze oudste zoon een internetpagina vol met afbeeldingen van een verkeerslicht zien en vraag wat dat zijn. Hij roept direct: “stoplichten natuurlijk”. Ik grijns een beetje van dat te verwachten antwoord. Hij ziet mij grijnzen en hij vertrouwt zijn antwoord en vooral mijn reactie meteen niet meer. Hij kent mij blijkbaar… Die slimmerd komt dus snel dichterbij en begint zoveel mogelijk te lezen op de internetpagina. Hij leest in de zoekbalk het woord “verkeerslicht” en verbetert zijn antwoord. Daar moet ik nog meer om grijnzen. Ik complimenteer hem maar snel met zijn goede antwoord(en), voordat hij me helemaal niet meer vertrouwt.

Tot een paar weken geleden waren de enige stoplichten in Putten die bij de kruising Oude Rijksweg -Harderwijkerstraat-Zuiderveldweg. Die liggen eigenlijk ook nog eens buiten de bebouwde kom. Al sinds een paar weken staan er nu ook stoplichten bij de Calcariaweg bij de hoek met de Krachtighuizerweg. De weg heeft daar één rijbaan vanwege werkzaamheden. Aan zes kanten staan er stoplichten dus is er een grote kans dat jouw stoplicht op rood staat. Ik merk aan mijzelf en zie het ook bij anderen voor mij dat er andere routes gekozen worden om aan deze stoplichten te ontkomen. Die sluiproutes duren soms langer dan even wachten op zo’n stoplicht. Toch willen we liever langzamer omrijden dan even wachten.

Deze tijdelijke stoplichten zullen binnenkort na de werkzaamheden weer verdwijnen. Toch zie je op steeds meer plaatsen dat rotondes en andere bijzondere kruisingen af en toe weer vervangen worden door kruisingen met stoplichten. In sommige gevallen is er dan blijkbaar toch een betere doorstroming dan bij rotondes waar het verkeersaanbod bijvoorbeeld niet evenredig verdeeld is. Ook leek een onlangs gepubliceerd onderzoek erop te wijzen dat rotondes niet per se veiliger zijn voor fietsers.

Het is dus niet ondenkbaar dat er weer permanent stoplichten in de bebouwde kom van Putten zullen terugkomen. Hopelijk worden ze dan goed afgesteld zodat we ze terecht weer verkeerslichten zullen noemen en geen stoplichten.

Martijn Fabriek

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie