Gerard van den Brandhof overhandigt de enquête.
Gerard van den Brandhof overhandigt de enquête. Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

Bewoner overhandigt enquête: aanwonenden willen afsluiting Husselsesteeg en Keizerswoert

15 juni 2022 om 09:55 Politiek

PUTTEN De aanwonenden van de Husselsesteeg kiezen vrijwel unaniem voor afsluiting voor gemotoriseerd verkeer van zowel het onverharde gedeelte van de Husselsesteeg als van de Keizerswoert. Dat blijkt uit de enquête die Gerard van den Brandhof hield onder buurtgenoten.

,,Vorig jaar heeft de gemeenteraad ingestemd met de bouw van 37 woningen op het terrein van de voormalige camping Hilary aan de Husselsesteeg. Tegen dit besluit loopt nog een procedure bij de Hoge Raad. Ondertussen is de omgevingsvergunning wel afgegeven en zijn de woningen al in de verkoop aangeboden”, legt Van den Brandhof uit. ,,De raad heeft in september 2021 het college de opdracht gegeven om te onderzoeken of het onverharde gedeelte van de Husselsesteeg afgesloten kan worden voor doorgaand verkeer. Dit om verkeersoverlast door het toenemend gemotoriseerd verkeer op natuur, wandelaars en fietsers te voorkomen.”

ENQUETE VOOR AANWONENDEN ,,Ik heb vorig jaar oktober het initiatief genomen om onder alle aanwonenden een enquête te houden of zij voor of tegen een geheel of gedeeltelijke afsluiting waren. Ook de afsluiting van de Keizerswoert vanaf het bedrijventerrein heb ik meegenomen in mijn vragenlijstje. Mijn bedoeling was de gemeente te ontlasten en daarnaast het proces om tot een afsluiting te komen te versnellen. In mijn optiek moet de afsluiting er komen voordat er begonnen wordt met bouwen.” Afgelopen donderdag had wethouder Koekkoek tijd om de ingevulde enquêteformulieren in ontvangst te nemen. De reden voor deze late ontvangst heeft volgens de wethouder te maken met capaciteitsproblemen.

Van den Brandhof vervolgt: ,,De gemeente wordt verweten niet de juiste voorwaarden voor ontsluiting te scheppen als dit grote aantal woningen buiten de bebouwde kom wordt gerealiseerd. De resultaten van de enquête heb ik vorig jaar november al naar de gemeente gestuurd.”

NIEUWE METING Volgens Van den Brandhof kan in een theoretische benadering van de verkeersintensiteiten de situatie van tien jaar geleden vergeleken worden met de toekomstige situatie. ,,Echter de gemeente ziet de optie om alleen een theoretische benadering van de verkeersbewegingen te maken niet zitten. Ze wil liever uitgaan van de werkelijke aantallen verkeersbewegingen door uit te gaan van metingen”, geeft Van den Brandhof na het overleg met de wethouder aan. ,,De nulmeting gedaan door verkeersbureau Goudappel-Cofeng is geen betrouwbare meting. Nu de camping Hilary en de bouwwerkzaamheden op de Husselsesteeg 24 vrijwel geheel zijn afgerond, zou een nieuwe meting gedaan moeten worden. De gemeente zal het initiatief nemen om deze meting op drie punten uit te voeren, namelijk bij de Putterbrink, de aansluiting van de Keizerswoert op de Husselsesteeg, en de aansluiting van de Husselsesteeg met de Stationsstraat. Bezien zal worden hoe in de meting onderscheid gemaakt kan worden in gemotoriseerd- en fietsverkeer.”

ONDERZOEK NIET VOLLEDIG ,,De wethouder vindt het onderzoek naar de voorkeur voor afsluiting voor gemotoriseerd verkeer onder de bewoners van het onverharde gedeelte van de Husselsesteeg en de Putterbrink wel van groot belang, maar het wordt niet als volledig gezien. 

Ook de opdracht van de gemeenteraad om te komen tot een voorstel voor afsluiting, tezamen met het belang van de gemeente vanwege de kosten van onderhoud van de onverharde weg worden niet als voldoende geacht om een voorstel te doen wat openstaat voor inspraak. 

De gemeente wil op voorhand de mening van belanghebbenden inventariseren door een bewonersavond te organiseren. Deze avond voor belanghebbenden wordt naar verwachting niet eerder dan in september georganiseerd. Tevens wil de gemeente wel medewerking verlenen aan de uitvoering van de motie door, voordat de bouw begint, te komen met een voorstel.”

Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie