Herman Luitjes: ,,De bal ligt nu niet meer bij ons.
Herman Luitjes: ,,De bal ligt nu niet meer bij ons." Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

Wij Putten geeft de opdracht voor de formatie terug: voorlopig nog geen coalitie

14 juni 2022 om 13:01 Politiek

PUTTEN Fractievoorzitter Herman Luitjes van Wij Putten heeft de opdracht om een nieuw college te formeren teruggegeven aan de gezamenlijke fractievoorzitters. ,,De roep om een informateur van buiten is dermate groot dat het verstandig is daaraan gehoor te geven”, aldus Luitjes.

In Putten is het gebruikelijk dat de grootste partij na de verkiezingen het initiatief neemt om een nieuw college te formeren. Aanvankelijk leek het te lukken om op basis van de complexe verkiezingsuitslag een coalitie te vormen van Wij Putten, SGP en VVD. ,,Dat zou een combinatie worden van de grootste partij met de twee partijen die in aantal stemmen de grootste winnaar waren: de VVD, die vanuit het niets drie zetels haalde en de SGP”, zegt Luitjes. ,,Bovendien zou het een combinatie zijn van seculiere en confessionele partijen, wat zorgt voor een mooie afspiegeling van bevolking van Putten.” 

CONCEPTCOALITIEAKOORD Na weken van intensieve gesprekken lag er een conceptcoalitieakkoord en ook over de wethoudersposten was al gesproken. Luitjes legt uit: ,,Inhoudelijk waren we het eens.” 

Maar op 23 mei trok de fractievoorzitter van de SGP Ewoud ’t Jong alsnog de stekker uit de samenwerking. Hij liet toen weten dat zijn partij onvoldoende basis ziet om de komende vier jaar vruchtbaar samen te werken in een college van Wij Putten, SGP en VVD. Tot die tijd was er intensief vergaderd en was er op inhoud een conceptakkoord bereikt. ’t Jong gaf toen aan dat er voor een gedragen en stabiele coalitie meer nodig is. ,,Behalve inhoud gaat het ook om vorm, chemie en hoe je je tot elkaar en tot de buitenwacht verhoudt. De intensieve onderhandelingen hebben de bestaande verschillen van inzicht op deze vlakken helaas vergroot. Dat heeft de SGP tot de slotsom gebracht dat een stabiele en toekomstgerichte samenwerking binnen deze combinatie van drie partijen niet mogelijk is”, gaf ’t Jong daarover aan. 

Luitjes vervolgt: ,,Het ging de SGP dus niet alleen om de inhoud, maar ook om de chemie. Dat bracht de SGP tot de slotsom dat een stabiele en toekomstgerichte samenwerking binnen deze combinatie van drie partijen niet mogelijk was.

EXTERNE INFORMATEUR In de daaropvolgende een-op-een gesprekken tussen Wij Putten en de andere partijen en in een gezamenlijk gesprek met Gemeentebelangen, de ChristenUnie en het CDA kwam de optie van een externe informateur steeds aan de orde. Luitjes geeft aan: ,,Om te voorkomen dat het formatieproces verderop in een impasse raakt en om de onderlinge relaties goed te houden, heeft de fractie van Wij Putten besloten het initiatief tot collegevorming terug te leggen bij de fractievoorzitters.” 

TERUG BIJ AF Daarmee is de formatie weer terug bij af en is het aan de zes fractievoorzitters om samen te bepalen welk vervolg de formatie krijgt. ,,Uiteraard wil Wij Putten nog steeds een bijdrage leveren aan het dagelijks bestuur van Putten, maar de bal ligt nu niet meer bij ons”, besluit Luitjes.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie