Sjaak Toet werd benoemd tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau.
Sjaak Toet werd benoemd tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau. Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

Sjaak Toet is nu Ridder in de orde van Oranje-Nassau

26 april 2022 om 13:10 Overig

PUTTEN Sjaak Toet is tijdens de lintjesregen, die vandaag heeft plaatsgevonden, benoemd tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau. Toet was naar De Aker gekomen, maar had geen idee waarvoor hij daar moest zijn.

Burgemeester Lambooij richtte het woord tot hem. ,,U heeft uw sporen verdiend binnen de wereld van de verloskunde, waar u decennialang een leidende rol heeft vervuld in ons land. U geldt als een absolute autoriteit op dit vlak en draagt nog iedere dag bij aan het verbeteren van de kwaliteit van de geboortezorg.  Met name de samenwerking tussen de verschillende disciplines in de geboortezorg hebben ervoor gezorgd dat er aantoonbaar minder baby’s sterven. U bent al vanaf de jaren negentig onafgebroken actief binnen de verloskunde. Op de eerste plaats als verloskundige, maar daarnaast heeft u zeven jaar de voorzittershamer gehanteerd van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen. Vanaf 2011 bent u bestuurslid en inhoudsdeskundige bij Perined. Dat is het samenwerkingsverband waarin onder andere verloskundigen, gynaecologen en kinderartsen werken aan de verbetering van de geboortezorg. Ook heeft u bijgedragen aan de verdere automatisering en digitalisering van de zorgprocessen in de geboortezorg.”

Lambooij vervolgt: ,,Ook buiten uw beroepsmatige leven zit u bepaald niet stil. Ik vraag mij af of er in uw dag wellicht meer dan 24 uren zitten. Zo heeft u nog EHBO-cursussen begeleid, u bent voorzitter geweest van de studentenraad en was u gedurende meerdere jaren penningmeester van de Catharina Schrader Stichting. Vanaf 2020 bent u ouderling voor de Hervormde kerk hier in Putten. Dat alles is dan ook de reden dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd om u te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Dat is een hoge onderscheiding.” Sjaak Toet nam de onderscheiding in ontvangst en gaf aan geen toespraak te hebben voorbereid. ,,Dit komt voor mij als een complete verrassing, maar ik ben er wel trots op.”

Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie