Afbeelding
Jorrit Heinen

,,Laten we doorpakken en het probleem oplossen”

21 april 2022 om 13:56 Overig

PUTTEN Een delegatie Statenleden was gisteren naar de kruising op de Oude Rijksweg met de Hoofdlaan gekomen om zichzelf ervan te overtuigen hoe gevaarlijk de kruising is. Dat deden de Statenleden naar aanleiding van het aanbieden van de petitie en de presentatie die de bewonersgroep tijdens de open agenda op woensdag 6 april hield in Arnhem.

,,Het is onaanvaardbaar dat er in 2021 bij het oversteken van de kruising vijf aanrijdingen (met letsel) met fietsers hebben plaatsgevonden. Het oversteken van een tachtig kilometer weg door kwetsbare verkeersdeelnemers is gevaarlijk. En een tachtig kilometer weg tussen bebouwde kom, een middelbare school, zwembad en een natuurgebied is onveilig. Het opstelvlak is te klein voor groepen scholieren. Er staan vaak tè veel kinderen die elkaar bijna de weg opduwen en er gebeuren dagelijks bijna-aanrijdingen”, geeft Astrid van Os van de bewonersgroep aan. ,,We verzoeken de provincie de veiligheid van dit kruispunt inclusief snelheid, opnieuw te beoordelen. En daarbij te letten op het feit dat verkeersveiligheid boven doorstroming moet gaan en om kwetsbare verkeersdeelnemers te beschermen tegen autoverkeer en snelheid. Wat ons betreft houden argumenten dat snelheidsverlaging en een rotonde de doorstroom belemmeren geen stand. Met de petitie hopen we de kruising weer op de agenda van de provincie te krijgen.”

,,De Statenleden waren gisteren naar Putten gekomen omdat ze onder de indruk waren van onze presentatie in Arnhem”, legt Van Os uit. ,,We hebben de vijf mensen die er het afgelopen jaar zijn aangereden nadrukkelijk met naam genoemd en ook nog stilgestaan bij het overlijden van Mees. Gisteren waren ze ook onder de indruk hoe onoverzichtelijk het kruispunt daadwerkelijk is en hoe gevaarlijk het was. Ook gisteren zagen we regelmatig chaotische situaties van krioelende fietsers en auto’s die daar te hard rijden. Alle aanwezigen, waaronder de provincie, de lokale politiek, de leden van de fietsersbond en de leden van de bewonersgroep, waren het met elkaar eens. Deze kruising is niet veilig en de reconstructie heeft er niet aan bijgedragen dat het nu beter is. Dat hebben we toen al aangegeven, maar soms moet je wel eens iets accepteren. Totdat er, na de reconstructie, weer vijf ongelukken waren gebeurd. Er moet nu echt iets gebeuren. Voor ons zou een snelheidsverlaging een eerste stap kunnen zijn. Voor de wat langere termijn kunnen we heel goed leven met een rotonde. Dat zou voor de bewonersgroep een prima tussenoplossing zijn die ook past bij de inrichting van de hele weg. Maar voor de echt lange termijn zou het misschien het beste zijn als dat stuk Oude Rijksweg wordt toegevoegd aan de bebouwde kom. Dat zou een fantastische bonus zijn, maar daar gaan wij ons als klankbordgroep niet mee bemoeien.”

Van Os voegt er nog aan toe: ,,In 2020 stond er een waarschuwingsbord met een duimpje, dat maakte al dat het merendeel van de automobilisten daar zachter ging rijden en er zijn dat jaar geen registreerde ongelukken gebeurd.”

Ook Albert de Bruin van VVD Putten was aanwezig. Hij gaf aan: ,,De bewonersgroep heeft aangegeven wat er verbeterd moet worden. En de oplossing lijkt richting een rotonde te gaan. Als VVD hebben we hier al langer voor gepleit. Een rotonde staat ook in ons verkiezingsprogramma en we nemen dit zeker mee in de coalitiegesprekken. Ik denk dat er provinciaal en lokaal voldoende inzicht is en een erkenning van de noodzaak om deze levensgevaarlijke oversteekplaats nu eindelijk echt aan te pakken. Zeker toen groepen fietsers gingen oversteken en de auto’s hier op nog geen meter afstand 80 kilometer per uur rijden. Iedereen leek eensgezind om dit op te willen lossen. Er waren zelfs Statenleden die bij het kruispunt wegliepen om de overstekende jongeren niet af te leiden. Ze waren bang dat er een ongeluk voor hun ogen zou kunnen gebeuren.”

De Bruin vervolgt: ,,Het kruispunt is onoverzichtelijk en de reconstructie die vorig jaar is uitgevoerd heeft helaas niet gebracht waar het voor bedoeld was. Laten we nu niet in het verleden blijven hangen, maar doorpakken en het probleem oplossen. Het positieve was dat de Statenleden, de bewonersgroep, de fietsersbond en wij hebben gezien dat het urgent is en dat het kruispunt echt gevaarlijk is.”

Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie