Marga op bezoek bij een van de sponsorkinderen.
Marga op bezoek bij een van de sponsorkinderen. Eigen foto

Lwengo Kids Foundation bestaat vijf jaar

29 april 2022 om 08:00 Overig

PUTTEN Pieter en Marga Streefkerk vieren dit jaar het vijfjarig jubileum van hun Lwengo Kids Foundation. Voor deze foundation zetten Marga en Pieter zich in voor het welzijn van inmiddels 225 kinderen in Lwengo. Lwengo is een van de armste streken van Uganda. 

,,Onze contactpersoon in Uganda is Anthony. Hij spoort samen met zijn medewerkers kinderen op die geen uitzicht hebben op onderwijs en goede zorg. Wij proberen sponsors voor deze kinderen te vinden, zodat ook zij een goede toekomst hebben”, leggen Pieter en Marga uit.  Twee keer per jaar worden deze kinderen in Uganda door het echtpaar bezocht.

,,Naast sponsoring van deze kinderen hebben we ons de afgelopen vijf jaar ook ingezet voor het bouwen van slaapzalen, waterpompen en we hebben een health center gebouwd. Het hele jaar door houden Pieter en Marga fondswervende activiteiten. Zo werd er vorige week nog een Pubquiz gehouden. 

,,In 2012 zijn wij voor het eerst in Uganda geweest, omdat onze dochter Sanne daar als vrijwilliger werkzaam was. Toen zij daar werkte hadden we natuurlijk veel contact met haar en zij vroeg steeds of we wilden langskomen. Toen zijn we haar gaan bezoeken en werden meteen gegrepen door het land en de mensen. Al snel werd ons duidelijk dat een Ugandees problemen zelf oplost en wij wilden graag iets voor hen doen. Het district Lwengo is een van de allerarmste gebieden in dit land”, legt Pieter uit. ,,Bij thuiskomst zijn we meteen begonnen met het houden van kleine acties voornamelijk in ons eigen netwerk. Onze dochter Sanne was inmiddels allang weer terug in Nederland toen wij daar tien grote watertanks konden realiseren. Toen wisten we ook dat we iets structureels wilden doen voor de kinderen daar.”

Pieter vervolgt: ,,Zes jaar gelden werden we benaderd door Anthony. Hij was onderdeel van een sponsorproject daar en die organisatie dreigde ermee te stoppen. Deze organisatie bestond uit jongeren die in een andere levensfase terecht waren gekomen. Eerst zijn we gaan werken naast die organisatie en later hebben wij het overgenomen. We wilden alles wel graag officieel maken en hebben de stichting opgericht en een ANBI status verworven. We hadden inmiddels zelf al wat sponsorkinderen en we namen de tachtig kinderen van die andere organisatie over. Hiervoor hadden we meer geld nodig en toen heeft Marga geprobeerd alle sponsors over te halen om iets meer te gaan betalen. Er werd een bestuur gevormd, we maakten een website en we zorgden voor bekendheid. Nu hebben we bijna 225 kinderen waar we voor zorgen.”

Marga geeft aan: ,,Wij vinden het belangrijk dat we de kinderen die wij sponsoren echt kennen. We willen ze zien en spreken, maar ook meten. Dat doen we ondermeer om onze sponsoren goed op de hoogte te brengen van de vorderingen van ‘hun’ kinderen. We willen daarom ook niet groter groeien dan 250 kinderen. Dan blijft het overzichtelijk. Als we weer een nieuwe sponsor hebben gevonden dan geven we dat door aan Anthony en hij zoekt er dan een kind bij die onze steun hard nodig heeft. Met relatief weinig geld kun je daar heel veel betekenen. Nieuwe sponsorkinderen bezoeken we eerst thuis, omdat we een gevoel willen krijgen bij het gezin waar ze opgroeien. We zien wel dat het ene kind prettiger opgroeit dan het andere kind. Er zitten zulke trieste gevallen bij. We doen voor hen het maximale. Soms besluiten we zelfs om kinderen intern te nemen, want dan weten we zeker dat ze drie maaltijden per dag krijgen. Ons primaire doel is om kinderen naar school te laten gaan totdat ze een beroep hebben. Wij begeleiden ze daarnaar toe totdat ze het beroepsonderwijs kunnen verlaten en voor zichzelf kunnen zorgen.”

,,We hebben een kind begeleid die automonteur is geworden en later zelfs leraar autotechniek worden. Toen hij was afgestudeerd heeft hij een toespraak gehouden en er werd ademloos naar hem geluisterd. Hij is zo dankbaar dat hij deze kansen heeft gekregen dat hij plastic sandalen heeft gekocht om uit te delen aan kinderen zonder schoenen. Hij heeft ons geadopteerd als zijn ouders. Ons werk wordt erg gewaardeerd.” 

,,We zijn een kleinschalige stichting en dat brengt ons in de gelegenheid om meer te doen. Alles wat we doen moet de kinderen in Lwengo ten goede komen. Daarom hebben we daar ook een ‘health center’ gerealiseerd. Nu bekijken we de mogelijkheden om ziekenzalen te realiseren, zodat patiënten na een ingreep niet meteen naar huis moeten maar daar kunnen blijven slapen. De verloskamer is nu een kamer met een bed en een tafel. We willen daar een goed ingerichte verloskamer van maken met alle nodige materialen. Bij de school willen we graag drie extra klaslokalen realiseren zodat de dove kinderen die nu in de klas mee moeten draaien apart les kunnen krijgen. Dat zou echt een verbetering zijn”, vertelt Pieter. 

Meer weten over het werk van Pieter en Marga Streefkerk of ook een kind helpen? Neem dan een kijkje op de website www.lwengokids.nl.

Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie