Afbeelding
Pixabay

Grote gemeentelijke verschillen tussen bouwleges

1 september 2020 om 11:51

PUTTEN Wie een nieuwbouwwoning koopt, is vaak flink meer kwijt aan gemeentelijke vergunningen dan vorig jaar. Landelijk gaat het gemiddeld om een verhoging van 2,4 procent ten opzichte van 2019. In Putten zijn de bouwleges voor een gemiddelde nieuwbouwwoning met 1,7 procent gestegen. Dat staat in het jaarlijks onderzoek van de Vereniging Eigen Huis (VEH).

De kosten voor een omgevingsvergunning bij een bouwsom van 170.000 euro, een gemiddelde nieuwbouwwoning, bedroegen vorig jaar 4749 euro. Dit jaar is dat 4831 euro. Bij een bouwsom van 10.000 euro zijn de leges verhoogd van 321 naar 328 euro. Dat komt neer op een verschil van 2,2 procent.

BUURGEMEENTEN In buurgemeenten Nijkerk en Ermelo stegen de kosten niet. Voor de omgevingsvergunning van een gemiddelde nieuwbouwwoning moet daar respectievelijk 5440 en 4057 euro betaald worden. In Barneveld stegen de kosten licht (1,1 procent). Bij een bouwsom van 170.000 euro kost een omgevingsvergunning dit jaar 4363 euro.

Landelijk spant Kerkrade de kroon met een prijsverhoging van 150 procent. Daar kost de bouwvergunning van een gemiddelde nieuwbouwwoning 8269 euro. Dat was vorig jaar gemiddeld 3316 euro.

Vereniging Eigen Huis vindt de grote onderlinge verschillen tussen gemeenten onaanvaardbaar en dringt er bij minister Kajsa Ollongren op aan om de kosten voor bouwvergunningen aan banden te leggen.


‘Geef leraren voorrang bij coronatest’

PUTTEN (ANP) Leraren die zich willen laten testen op het coronavirus moeten voorrang krijgen, vinden zowel de onderwijsbonden als de sectororganisaties VO-raad en PO-Raad. De organisaties wijzen erop dat leraren die bijvoorbeeld een lichte verkoudheid hebben en zich laten testen nu vaak twee of zelfs vier dagen thuis komen te zitten, omdat ze op hun testresultaat moeten wachten voordat ze weer naar school mogen.

,,Het is niet wenselijk dat medewerkers onnodig lang thuis moeten blijven”, stellen de organisaties in hun gezamenlijke pleidooi aan het kabinet. ,,Hierdoor komt de uitvoering van het onderwijs in de knel.” Zeker nu iedereen zich mag laten testen, kan de wachttijd bij de GGD oplopen.

Het onderwijsveld roept het kabinet op het probleem op te lossen. ,,In het primair onderwijs speelt het lerarentekort ook een belangrijke rol”, zegt voorzitter Rinda den Besten van de PO-Raad, die de basisscholen vertegenwoordigt. ,,Vervangers zijn niet te vinden, waardoor scholen op deze manier onnodig leraren moeten missen. Dat kan niet. Onderwijzend personeel moet zich daarom versneld kunnen laten testen.”

Volgens het ministerie van Volksgezondheid is het op dit moment niet nodig om leraren voorrang te geven. Iedereen met klachten kan zich laten testen, aldus een woordvoerster. ,,Er is geen extra wachttijd.”