Docent en woordvoerder van Groevenbeek Eward Cozijnsen is maandag klaar voor het nieuwe schooljaar. Op het bureau staat handalcohol met schoonmaakdoekjes. Op de grond ligt een rode lijn om afstand te waarborgen.
Docent en woordvoerder van Groevenbeek Eward Cozijnsen is maandag klaar voor het nieuwe schooljaar. Op het bureau staat handalcohol met schoonmaakdoekjes. Op de grond ligt een rode lijn om afstand te waarborgen. Eigen foto

Groevenbeek klaar voor start: ‘Nieuw schooljaar gaat ‘coronaproof’ lukken

1 september 2020 om 12:01

Rik Bronkhorst

PUTTEN Gespreide pauzes, geen ‘bijzondere’ activiteiten en tape op de vloer. Zomaar een greep uit de maatregelen die Groevenbeek Putten neemt om zijn leerlingen en medewerkers vanaf maandag weer veilig naar school te laten gaan. Ondanks het coronavirus probeert de school er het beste van te maken. ,,We zijn er helemaal klaar voor.”
Dat zegt woordvoerder Eward Cozijnsen. De afgelopen maanden zijn de hersenen gekraakt om de school weer ‘coronaproof’ te openen. ,,We gaan ervan uit dat dat gaat lukken”, blikt hij vast vooruit. ,,Over de maatregelen is nagedacht en dat is vervolgens nog eens heroverwogen.” Over een nacht ijs is de vmbo-school niet gegaan.
Begin dit jaar werd Nederland overvallen door het coronavirus. Scholen gingen dicht en les vanuit huis was de nieuwe standaard. ,,Dat hebben we een paar maanden volgehouden. Daarna konden leerlingen gefaseerd weer terug naar school.'' Sinds maandag komen de klassen weer in z’n geheel naar school.

w        [Lees meer over de coronamaatregelen op Groevenbeek en de verwachtingen van Cozijnsen voor het nieuwe jaar op de website



,,Alle bankjes stromen weer vol”, vertelt Cozijnsen, die naast zijn woordvoerderschap ook Nederlands geeft. ,,Dat vinden we enerzijds een heel prettige gedachte, aan de andere kant brengt het ook uitdagingen met zich mee.”

MEEKIJKEN Leerlingen hoeven onderling geen afstand te houden, maar moeten wel op anderhalve meter blijven van de docent. ,,De volwassenen zijn ook onderling genoodzaakt om uit elkaar te blijven”, licht Cozijnsen toe. ,,Dat is prima te doen, maar tijdens het lesgeven zal het nog wennen zijn. Even over een schouder meekijken en een tip geven, dat zit er niet meer in.”

De docenten zitten nu aan hun bureau. Daaromheen ligt op de grond een lijn getapet. ,,In die ruimte mogen leerlingen niet komen.” Daarnaast staan op het bureau desinfectant en schoonmaakdoekjes.

De leerlingen blijven zoveel mogelijk in hetzelfde lokaal. ,,De docenten gaan wisselen.” Toch zit dat er ook voor de leerlingen wel in. ,,We hebben geavanceerde praktijklokalen. Daar moet ook les gegeven worden. Die lokalen kunnen we niet vrijhouden, daar moeten meerdere klassen gebruik van maken.”

GEEN ACTIVITEITEN Daarnaast heeft Groevenbeek nog meer maatregelen getroffen. De onder- en bovenbouw houden gesplitst pauze. ,,Zo komen die groepen elkaar niet tegen. Bovendien zit dan ook de docentenkamer maar voor de helft vol.” Tevens zijn alle ‘bijzondere’ activiteiten in ieder geval tot kerst geschrapt. ,,Dat is natuurlijk heel jammer, maar we doen voorlopig niks ‘extra’s’. Dat strookt niet met onze waarden en waar wij als school in geloven, maar het is niet anders.”

Cozijnsen geeft aan dat ook ventilatie van groot belang is. ,,We houden de ramen en deuren de hele dag goed geopend voor een goede luchtafvoer. Dat is belangrijk, want zo verspreidt het virus zich zo min mogelijk.” Bijkomend voordeel is dat er recent aanpassingen aan het gebouw zijn gedaan. ,,Aan de kant van de Harderwijkerstaat werden de lokalen in de zomer altijd heel heet. In de planning stond al dat daar grote dakramen zouden komen, zodat het niet zo warm wordt. Dat is deze zomer gebeurd. Het komt dus heel goed uit.”

Toch heeft de ventilatie ook een keerzijde. Nu is het buiten nog twintig graden, in november zal die temperatuur een stuk lager liggen. ,,We zullen ons dan warm moeten aankleden, want een tussenoplossing daarvoor is er nog niet. Ventileren is nodig, maar daar is natuurlijk niet tegenop te stoken in de winter.”

ACHTERSTANDEN Met deze maatregelen hoopt Groevenbeek goed en coronavrij les te geven. ,,Alleen zullen er altijd nog wel leerlingen vanuit huis de les volgen”, vertelt Cozijnsen. ,,Met een verkoudheid moet je je al laten testen en thuisblijven. Of wanneer een familielid corona heeft geldt ook quarantaine. Die leerlingen kunnen dan online met de les verbinden en dus toch meedoen. Zo hopen we grote onderlinge achterstanden te voorkomen.”

Zelf is Cozijnsen niet heel bang voor het virus, maar er zijn collega’s die daar anders over denken. ,,Voor iedereen is het natuurlijk wel een beetje spannend. Je staat straks weer voor een klas van ruim twintig kinderen. Dat is anders dan het ‘veilige’ thuis.” Daarnaast is het de vraag of leerlingen zich heel goed aan de regels zullen houden. ,,Thuis mogen we van minister-president Mark Rutte maar zes gasten ontvangen. Hier zit het lokaal vol. In de bus moeten mondkapjes op, dat hoeft hier ook niet. Deze verschillende signalen vinden we toch wel lastig als docentengroep. Zo zullen de leerlingen er ook over denken.”

BRUGGERKAMP Twee dingen zullen het nieuwe schooljaar wél doorgaan. ,,Het kamp met de brugklasleerlingen laten we aangepast plaatsvinden. Zo is het slapen er tussenuit gehaald. Woensdag fietsen we samen naar de locatie toe, ‘s avonds halen ouders hun kinderen weer op. De volgende dag worden de leerlingen weer gebracht en fietsen we aan het eind van de dag weer terug naar Putten. Op vrijdag sluiten we af in het Bosbad.”

Ook de kijk- en doedagen voor leerlingen van groep 8 zullen doorgaan. ,,We vinden het wel heel belangrijk dat deze kinderen een goede keuze voor de middelbare school kunnen maken. Het is al heel spannend, we mogen niet verwachten dat twaalfjarigen op het internet hun school maar uitzoeken. Zo werkt dat nou eenmaal niet.”

IMPROVISATIEVERMOGEN Cozijnsen wil graag nog benadrukken dat alle maatregelen van de school onder voorbehoud zijn. ,,Er kan natuurlijk zo van alles weer veranderen. Misschien zitten we over een maand wel weer thuis. Het kan maar zo.” Uiteraard hoopt hij daar niet op. ,,We gaan er echt voor het schooljaar zo normaal mogelijk plaats te laten vinden. Dat vergt soms wat improvisatievermogen, maar ik weet zeker dat het ons gaat lukken.”

Door Rik Bronkhorst