Afbeelding
Elma Drost

‘We zijn gewend door te werken tot je erbij neervalt’

1 september 2020 om 14:17

Het nieuwe schooljaar is deze week weer begonnen. Door het coronavirus ziet dat er anders uit dan voorgaande jaren. Elma Drost, leerkracht op de PCB De Pelikaan vertelt er meer over in de rubriek 'Op de man af'.

p        [Lees deze en andere edities van 'Op de man af' als abonnee op www.deputtenaer.nl




Naam: Elma Drost.

Leeftijd: 46 jaar.

Woonplaats: Putten.

Burgerlijke staat: gehuwd (en drie kinderen).

Beroep: leerkracht PCB de Pelikaan

Vrijwilligerswerk: ik doe wat vrijwilligerswerk bij de kerk; bij korfbalvereniging de Meeuwen en bij PraatPaalPutten. Meestal heeft dit te maken met kinderen.

Hobby´s: onder meer tennissen.

Vandaag is de start van het nieuwe schooljaar. Door het coronavirus zal dat er anders uitzien dan voorgaande schooljaren. Heeft u desondanks zin om weer te beginnen? Vanaf het moment dat ik vorige week weer op school was, kreeg ik weer zin om te beginnen. De klas is ingericht; de leerlingen zijn overgedragen; we hebben leuke werkvormen gevonden voor de eerste schoolweken, dus ik denk dat ik er klaar voor ben. Het coronavirus maakt het inderdaad wel anders: er zullen activiteiten zijn die niet doorgaan; ouders mogen alleen op afspraak in de school komen; ouderavonden zullen op een andere manier worden ingevuld; kinderen moeten regelmatig hun handen ontsmetten en wassen en we starten de eerste maanden met een continurooster. Gelukkig hoeven we geen afstand te houden van de kinderen, waardoor het lesgeven er verder niet veel anders uit zal zien.

Zijn er elementen waar u tegenop ziet? Bent u bijvoorbeeld bang om besmet te raken? Ik ben niet zo bang om zelf besmet te raken. Wat het wel onzeker maakt, is het feit dat je met een verkoudheid al thuis moet blijven. Als leerkrachten zijn we juist gewend door te werken tot je erbij neervalt; thuisblijven als je ziek bent, gebeurt eigenlijk alleen als het echt niet anders kan. Dat zal straks in de wintermaanden spannend worden. Hopelijk kunnen we alle groepen op een goede manier draaiende houden.

Leraren pleiten ervoor om sneller getest te worden. Wat vindt u daarvan? Het lijkt mij een goede zaak als leerkrachten sneller getest kunnen worden. Niemand zit erop te wachten dat een verkouden leerkracht een week thuis op de uitslag moet wachten. Vervanging is niet altijd te vinden, waardoor kinderen thuis komen te zitten. Dit heeft ook meteen gevolgen voor hun ouders.

Bent u bang dat u halverwege het jaar weer vanuit huis moet lesgeven? Het heeft niet zoveel zin om hier bang voor te zijn, dus ik ga er ook niet vanuit. Als het toch zo is, kunnen we ons er altijd nog druk over maken, maar ik hoop echt niet dat dit nodig is! Voor de meeste kinderen is dit echt niet leuk en goed en als leerkracht wil je het liefst ‘live’ lesgeven.

Brengt corona u ook (figuurlijk) dichter bij de leerlingen? Ik kan mij voorstellen dat de verhoudingen door de crisis ietwat verschoven zijn. Is dat ook zo? Zijn er nieuwe manieren om les te geven op afstand waar u gebruik van gaat maken? Of wil u zoveel mogelijk ‘op de normale’ manier uw lessen vormgeven? Een groot voordeel van het thuisonderwijs vond ik dat we door het vele videobellen en telefonisch contact veel tijd hadden om de kinderen persoonlijk te spreken. In een klas van dertig leerlingen is het onmogelijk om elke week een persoonlijk gesprek met iedere leerling te voeren, maar ik wil wel proberen hier nog meer tijd voor in te ruimen dan voor de coronatijd. Daarnaast heb ik in de ‘thuiswerktijd’ ervaring opgedaan met het bewerken van filmpjes. Dit wil ik wel op een of andere manier blijven inzetten.

Ook is het belang van adaptief onderwijs tijdens de thuiswerkperiode nog meer zichtbaar geworden. Er zijn kinderen die het heerlijk vinden zelf te kiezen wanneer ze aan het werk gaan en welk vak ze eerst doen, maar er zijn ook kinderen die deze vrijheid niet aan kunnen. Sommige kinderen vonden het fijn om de instructiefilmpjes twee keer te kijken, terwijl anderen het heerlijk vonden dat ze de juffen konden doorspoelen, omdat ze het al lang begrepen. Dus we blijven zoveel mogelijk onderwijs op maat aanbieden.

Ik heb begrepen dat u lesgeeft aan groep 8. Dat is het laatste jaar op de basisschool. Wat maakt deze groep voor u zo leuk? Dat moet ik nog gaan ervaren, want dit is mijn eerste jaar in groep 8. Ik werk dit schooljaar alweer 25 jaar in het onderwijs en geef meestal les in de groepen 6 of 7. Ik heb wel eens ingevallen in groep 8, maar nog nooit zelf de groep gedraaid. De leeftijd van de kinderen spreekt me erg aan en het lijkt me heel leuk de kinderen te begeleiden tijdens de laatste fase van hun basisschooltijd en op zoek te gaan naar de vervolgopleiding die bij hen past. En natuurlijk gaan mijn duo en ik proberen er een onvergetelijk jaar van te maken!