Afbeelding
Aalt van de Kamp

Martijn Duits kijkt terug op ‘een geweldige avond’

1 september 2020 om 12:01

Marco Jansen

PUTTEN Hun jarenlange staat van dienst bij het eerste elftal bracht vele spelers uit het amateurvoetbal naar de Putter Eng. De afscheidswedstrijd van verdediger Martijn Duits (15 jaar SDC Putten 1, 409 officiële wedstrijden) en middenvelder Kees Pluim (vanaf 2009 elf jaar bij de hoofdmacht, 194 wedstrijden) stond in het teken van verbinding en had een hoog reünie-gehalte.

‘Jong’ won met 3-2 van ‘oud’. Albert van Nijhuis scoorde, gevolgd door twee doelpunten van Rocco Keizer en een treffer van Rob Knul. Martijn Duits schoot nog een strafschop raak.

De avond was georganiseerd door Sander Duits, Rob Buter en Iwan Bos voor hun oud-ploeggenoten. ,,Ze hadden gevraagd om van spelers die we door de jaren heen als teamgenoten hadden gehad, een leuk team te maken. Ik heb twintig seizoenen gespeeld en ik had genoeg spelers om uit te kiezen. Dat zijn er een stuk of dertig geworden, maar er waren nog wel meer spelers waar ik een klik mee had’’, zegt Martijn Duits (38).

w        [Lees meer over de carrière van Duits en zijn plannen voor komend seizoen in het uitgebreide Premium interview op www.deputtenaer.nl






Hij speelde vanaf 2000 15 jaar voor SDC Putten, onderbroken door vijf jaar VVOG (2011-2016). Ook uit zijn periode uit Harderwijk stonden een aantal spelers in het veld. ,,Ik heb vooral veel jongens uitgenodigd van het team waarmee we onder Richard Karrenbelt kampioen zijn geworden en gepromoveerd zijn naar de hoofdklasse. Iedereen die uitgenodigd was, reageerde heel enthousiast. Van de 60 mensen die Kees en ik hadden uitgenodigd, waren maar een stuk of acht afzeggingen.’’

Duits was 18 jaar toen hij debuteerde. De dertigers van dat elftal zijn nu al bijna of begin 50. ,,Albert van Nijhuis heeft 15 minuten gespeeld, scoorde een goal, en heeft zich meteen gewisseld. Het leukst was vooral dat de klik er weer was zoals vroeger in de kleedkamer. Wilbert Scheenstra zei heel terecht: ,Niet alleen voor jou en Kees is dit fantastisch, maar ik zie ook veel bekende gezichten weer.’ Het voelde als reünie; heel geslaagd.”

Duits was blij met de aandacht voor zijn afscheid, want het afgelopen seizoen bleef zijn inbreng bij het eerste zeer beperkt. Hij trainde weliswaar altijd mee, maar speelde welgeteld één wedstrijd: uit bij Buitenpost. ,,Droeviger kon niet: er stond nog nooit zoveel wind, we verloren met 1-0 en ik viel ook nog eens geblesseerd uit. Ik kwam verkeerd neer met mijn knie. Ik kreeg na de wedstrijd tegen Purmersteijn – door corona meteen het einde van het seizoen - bloemen en een bedankje. Dat was niet echt een mooi einde van een 20-jarige carrière, dus gelukkig belde mijn broertje om een afscheidswedstrijd te organiseren.”

Waar Pluim terugkeert naar Elspeet, gaat Duits nu iets doen in de technische commissie van SDC Putten, maar wat zijn rol precies wordt, is nog niet duidelijk. ,,We gaan eerst een beleidsplan schrijven en van daaruit worden de komende weken mensen op bepaalde functies gezet.’’

Ook blijft hij in het tweede elftal spelen. ,,Dit jaar heeft de club gekozen om nog niet met een onder 23-elftal te beginnen, omdat er nog oudere jongens zijn die nog graag in het tweede op niveau wilden voetballen. Voor mij is dit een mooie instap om weer aan te sluiten, maar dat ga ik niet volledig doen. Ik heb mijn vriendin Mirjam beloofd dat ik vooral in het weekend meer thuis zal zijn voor haar en de kinderen. Ik heb 14 jaar een relatie met haar en was bijna nooit een weekend vrij, dus dat heeft ze wel verdiend.”

Duits wil in het veld als ‘oude rot’ nog van waarde zijn voor de jonge jongens die in het tweede spelen. ,,Met mijn rust en ervaring kon ik ze vorig jaar ook goed helpen, omdat ik bijna alle wedstrijden in het tweede heb gespeeld. Dat was toen een goede match. Nu kan ik een goed beeld krijgen van wat de jongens kunnen om er voor volgend seizoen een goed onder-23 team van te maken en wie de potentie heeft om over een paar jaar naar het eerste te gaan. Ik ga mijn tc-functie niet uitoefenen als ik in het veld sta, dus dit staat daar los van. Het is afwachten hoe het fysiek blijft gaan, maar ik ben altijd behoorlijk fit geweest.”