Afbeelding
© Tim van Donkersgoed

Tour de Witte Tent: ‘Alles is gelukkig goed gegaan’

1 september 2020 om 12:18

PUTTEN Tour de Witte Tent is goed in de smaak gevallen. De grote veranderingen die de organisatie aan de jaarlijkse Puttense vakantiebijbelweek moest doorvoeren vanwege het coronavirus zijn goed bevallen. ,,Spannend was het zeker, maar alles is gelukkig hartstikke goed gegaan.”

Rik Bronkhorst

Dat vertelt mede-organisator Martine van den Hazel. Normaal gesproken staat er in park De Groene Scheg in de laatste weken voor het einde van de zomervakantie een grote witte tent waar kinderen uit Putten elkaar kunnen ontmoeten en mee kunnen doen aan de vakantiebijbelweek. Dit jaar werd het door het coronavirus niet verantwoord geacht om kinderen massaal naar een locatie te laten komen. In plaats daarvan kwam de Witte Tent naar de Puttense jeugd toe onder de naam Tour de Witte Tent.

Dagelijks kwam er een grote karavaan door Putten heen. Het dorp was daarvoor in de wijken Husselerveld, Bijsteren, De Groene Scheg, Klaarwaterbos, Schoolstraat en De Akker verdeeld. Elke dag werden er twee of drie wijken aangedaan. ,,We trokken ontzettend veel bekijks”, vertelt Van den Hazel trots. ,,Het was natuurlijk ook een opvallend gebeuren: een aantal volwassenen op de fiets en een kar met een opvallende tent daarop die volgde.”

Positieve reacties van Puttenaren was wat volgde, maar ook kinderen wisten de Witte Tent te vinden.

w        [Lees verder als Premium-abonnee op onze website


Zij kregen bij de eerste keer dat de tent langs kwam een tasje met daarin opdrachten en spelletjes. Daar konden zij de rest van de week mee aan de slag. Dagelijks gingen ook nog vrijwilligers zonder karavaan de wijk in. ,,Zo bleven we bij iedereen betrokken. In totaal hebben we achthonderd tasjes uitgedeeld. Dat is natuurlijk een fantastisch aantal.”

ACHTER DE SCHERMEN Daarnaast werden er ook gezamenlijke activiteiten georganiseerd. ,,Op zaterdagavond hebben we een bingo gehouden via een livestream. Daar hebben zeventig gezinnen aan meegedaan. In totaal zijn er 220 bingo-setjes verkocht”, weet Van den Hazel. De bingo was gezellig, ook achter de schermen. ,,Dat is natuurlijk ook belangrijk. Als team hadden we het ook hartstikke leuk, de hele week trouwens.”

Ook werd er op zondag bij de Zuiderkerk een buitendienst voor kinderen gehouden. ,,We hebben daar vijfhonderd mensen mogen verwelkomen. Een gigantisch aantal, we zaten dan ook helemaal vol. Dat zijn wel mooie en leuke momenten natuurlijk.”

POPPENKAST Doel van de Witte Tent is het organiseren van een leuke week voor de Puttense jeugd, maar daarnaast vindt Van den Hazel het belangrijk om ook een boodschap mee te geven. ,,Aan het begin van de week hebben we geconcludeerd dat dat misschien toch iets te weinig gebeurde. Toen hebben onze poppenkastvoorstelling ietwat aangepast.”

Gekozen werd voor het verhaal ‘Had ik maar een groene neus’ van Max Lucado. ,,Dat gaat over houten mannetjes die telkens hun neus in een andere kleur verfden naar de nieuwste rage. De les daarachter is dat het helemaal niet nodig is om altijd maar met iedereen mee te lopen en dat je mooi bent zoals je bent. Zoals de Schepper je heeft geschapen. Wij vinden dat best een mooie boodschap.”

GESLOOPT Na een drukke week is Tour de Witte Tent gezamenlijk in De Groene Scheg afgesloten met een ijsje. Door de regen viel dat samenzijn alleen wel in het water. Van den Hazel vindt dat jammer, maar de lage opkomst op dat moment staat niet in vergelijking tot het succes van de verdere week. ,,Het was echt een ongekend succes. Wij als organisatie zijn ook echt nog aan het bijkomen”, lacht ze.

Mocht de coronacrisis aanhouden, dan is de tour zeker weer een optie. ,,We zijn zeer tevreden. Tuurlijk zijn er dingen die we een volgende keer anders zouden doen. Achteraf makkelijk praten.” Toch is de hoop voor volgend jaar gevestigd op de Witte Tent in de Groene Scheg. ,,Met z’n allen samen, zonder corona, is toch ietsjes mooier. Maar voor nu mogen we absoluut niet klagen.”

Rik Bronkhorst

Afbeelding
Afbeelding