Afbeelding
Eigen foto

Column

22 maart 2021 om 11:28

Het was een erg drukke weekenddienst geweest voor mijn jongste collega Stephanie. Ze had veel kilometers gereden om van schapenverlossing naar koliekpaard, naar een zieke koe en naar weer een schapenverlossing te gaan. En dat een heel weekend lang.

Veul

Juist in het voorjaar wordt er van alles geboren en dat leidt nogal eens tot een acute behoefte aan diergeneeskundige kennis en kunde. Het zijn vooral de schaapjes die ons vak zo ontzettend mooi maken. Wat een genot om geroepen te worden bij een tevergeefs zwoegende ooi en een nagelbijtende eigenaar in de paniekstand. En om dan na een paar minuten puzzelen twee levende lammetjes tevoorschijn te toveren. En je zit nog niet in de auto of de lammetjes staan met een kwispelend staartje druk te zuigen aan de uier van moeders. Het is elke keer weer een wonder!

Stephanie vertelde dat ze dat weekend veel schapenverlossingen had gehad, maar dat er eentje was die ze haar leven nooit zal vergeten. Toen ze door een schapenhouder was gebeld die een van zijn ooien niet kon verlossen van het tweede lam, en Stephanie dat probleem in een oogwenk had opgelost, vroeg de fokker of ze, nu ze er toch was, ook even naar een andere ooi kon kijken die hij niet vertrouwde.

Bij het inwendig onderzoek bleek die ooi al helemaal ontsloten en voelde Stephanie een kopje en wat pootjes. Lammeren hebben altijd de onbedwingbare drang om als eerste van de familie geboren te worden. Er wordt in de baarmoeder flink en onrechtmatig voorgedrongen. Voor de verlosser is het belangrijk om te onderzoeken of het kopje en de pootjes die je voelt wel tot een en hetzelfde lam behoren. Na zorgvuldig onderzoek kon Stephanie de eerste ter wereld brengen. De tweede volgde snel. Les 1 bij het practicum schapen verlossen: nooit weggaan als je niet zeker weet dat er niet nóg eentje in zit. Dus indachtig die les ging Stephanie nog een keer de baarmoeder in en haalde ze er weer een lam uit. Met diezelfde gedachte ging ze er nog een keer in en haalde er vervolgens nog een uit. En op basis van diezelfde les deed ze dat nog een keer en haalde ze er nog eentje uit. En op basis…, maar toen was de baarmoeder echt leeg. Er lagen vijf lammetjes in het stro. Alle vijf zeer levenslustig en meteen pogingen ondernemend om te staan.

Vijflingen maken we zelden mee dus dit was een bijzondere ervaring voor mijn jongste collega. En voor de schapenhouder. Want die kon aan de bak. Omdat een ooi maar twee melktappunten heeft, moet er bijgevoerd worden. Met de fles. Zes keer per dag. Stephanie kan dan wel zuchten vanwege de drukke weekenddienst. Maar deze man heeft pas echt reden om te zuchten!

Gerard van Eijden, dierenarts

Activiteiten Welzijn Putten

Tijdens de lockdown blijft Welzijn Putten telefonisch goed te bereiken.

Doe-praatgroep voor kinderen van ouders met psychische problematiek

In april start er weer een regionale KOPP-KOV doe-praatgroep voor 8-12 jarige kinderen van ouders met psychische en/of verslavingsproblematiek. De bijeenkomsten zijn op de maandagmiddag van 16.00 uur tot 17.30 uur in Jongerencentrum Welzijn Ermelo. Aanmelden kan tot 31 maart en de deelname is gratis. Meer weten? Neem contact op met n.vantaarling@tactus.nl, telefoon 06-57583837.

Hulp bij het maken van de afspraak voor de vaccinatie

Veel mensen krijgen één dezer dagen de oproep voor de coronavaccinatie. Heeft u de oproep gekregen? Dan moet u zelf een afspraak maken bij de GGD. Voor mensen die het moeilijk vinden om dit zelf te regelen en hier hulp bij willen is er op dinsdagochtend en donderdagmiddag een spreekuur in Stroud. Het spreekuur is alleen te bezoeken als u een afspraak heeft gemaakt. Vrijwilligers van het Platform Mantelzorg Putten maken dan samen met u de 2 afspraken voor de vaccinatie. U kunt elke ochtend tussen 09.00 en 11.00 uur een afspraak maken bij de receptie van Welzijn Putten via tel 0341-357078, keuzenummer 1.

Vrijwilligersvacaturebank

Organisatie, ben je op zoek naar vrijwilligers voor jouw leuke klus? Vrijwilliger, Zoek jij iets wat je dag leuker maakt? Kijk voor de vacaturebank op de site van Welzijn Putten: www.welzijnputten.nl (button vacaturebank) of neem contact op met Monique Steunenberg via msteunenberg@welzijnputten.nl

Financieel café

Het financieel café is er voor mensen die vragen hebben over financiële zaken. Wanneer u bijvoorbeeld lastige formulieren moet invullen of moeilijke brieven moet beantwoorden dan kan het financieel café u helpen. Vanwege de coronamaatregelen werkt het financieel café alleen op afspraak. Afspraak maken? Bel 088-7846464.

Wegwijs in Welzijn

Heeft u een vraag of bent u op zoek naar hulp en weet u niet waar u terecht kunt? De medewerkers van Wegwijs in Welzijn kunnen u de weg wijzen naar mogelijke antwoorden. Wegwijs in Welzijn is een dienst van Welzijn Putten. Wegwijs in Welzijn is telefonisch te bereiken op 0341-357078 tijdens kantooruren. Buiten kantooruren, of wanneer u dat sowieso prettiger vindt, kunt u uw vraag stellen via de website van Welzijn Putten. Op de homepage vindt u rechts bovenin een button ‘wegwijs in welzijn'. Via deze knop komt u op het aanmeldingsformulier. Daar kunt u uw vraag en gegevens invullen. Binnen een week zal een medewerker van Wegwijs in Welzijn contact met u opnemen en u helpen om uw vraag te beantwoorden.




Uitleen hulpmiddelen Medipoint

Tijdens de lockdown blijven de hulpmiddelen van Medipoint te leen bij Welzijn Putten. Iedere werkdag tussen 9.00 en 11.00 uur kunt u de hulpmiddelen lenen en terugbrengen bij de balie in Stroud. Dringend verzoeken we u deze tijden in acht te nemen en niet onnodig na 11 uur te komen voor hulpmiddelen.

Hulpmiddelen Medipoint thuis laten bezorgen

Het is mogelijk dat Medipoint de hulpmiddelen bij u thuis bezorgt. U kunt dat op twee manieren regelen. U kunt uw bestelling telefonisch doorgeven aan Medipoint via telefoonnummer 088-1020100. Of u bestelt via de website https://www.medipoint.nl/. U klikt op de homepage op de bovenste rode balk op het woord ‘lenen’ en dan wijst het zich verder vanzelf.

Diepvriesmaaltijden van Apetito

Mensen die niet meer (elke dag) zelf kunnen koken kunnen via Welzijn Putten maaltijden van Apetito bestellen. De maaltijden worden elke maandag door vrijwilligers thuisbezorgd. Ook voor mensen die tijdelijk niet zelf kunnen koken. Bel voor meer informatie of intakegesprek: 0341-357078.

Dierenarts Gerard van Eijden schreef een boekje voor ‘zijn’ boeren