Afbeelding
Gemeente Putten

Uitkijken met WhatsApp

22 maart 2021 om 11:43

Ieder jaar zo rond deze tijd presenteert de politie de jaarcijfers over het voorbije jaar. Zo ook dit jaar. Gewoontegetrouw schoof politiechef Ferda Yondemli aan bij de commissievergadering waarin de politiecijfers werden besproken. En dan gaat het over zaken waar ik nooit aan zal wennen: diefstal, geweld, zedenmisdrijven en fraude. Maar gelukkig stabiliseert het aantal misdrijven door de jaren heen en waren er afgelopen jaar minder woninginbraken en verkeersongelukken.

GESLAAGD Tijdens het gesprek met de politiek werd ook de zachte kant achter de harde cijfers besproken. Ik denk hierbij aan het zichtbaar zijn van de politie op straat en het in verbinding staan van de politie met jong en oud. Deze zaken laten zich moeilijk in cijfers uitdrukken, maar het team in Putten lijkt hiertoe goed in staat. Dat doet mij goed.

PINNEN Oplichters maken helaas nog steeds gebruik van de ‘bekende trucs’. Nog niet zo heel lang geleden heeft de politie een verdachte aangehouden die over de schouder van oudere mensen meekeek tijdens het pinnen. Deze verdachte was ook in Putten actief. Kortom: kijk uit!

MARKTPLAATS Wat mij vooral zorgen baart is dat er steeds meer fraude wordt gepleegd met online betaalproducten. Ondanks het feit dat de politie hier zeer alert op is. Daarmee volgt Putten helaas de landelijke tendens. Zo gaan er in toenemende mate WhatsApp-berichten rond waarbij het lijkt alsof familieleden of vrienden je om geld vragen. Vertrouw deze berichten nooit. Verder, zo gaf de politiechef aan, neemt de fraude via het bekende Marktplaats toe. De fraudeurs richten zich bij al deze vormen van cybercriminaliteit met name op oudere mensen.

BEWUSTWORDING Dat signaal is voor mij reden om extra in te zetten op bewustwording. De commissieleden gaven aan dit van harte te ondersteunen. Om die reden gaan wij de komende tijd, via alle middelen die ons ten dienste staan, aandacht vragen voor cybercriminaliteit. Ik vraag u om ons daarbij te helpen. Dat kunt u doen door uw (groot)ouders en de ouderen in uw omgeving te wijzen op de gevaren van bijvoorbeeld de genoemde Whatsapp-berichten.

Ik hoop dat wij er in slagen om de stijgende lijn op het vlak van cybercriminaliteit om te buigen. Dat is belangrijk, want het gaat niet alleen om financiële schade. Vergeet de emoties niet. Slachtoffers van fraude houden hier vaak lang last van. Dat moeten wij met elkaar proberen te voorkomen.

H.A. Lambooij, burgemeester