In Putten is de VVD de grootste partij geworden., gevolgd door CDA en ChristenUnie.
In Putten is de VVD de grootste partij geworden., gevolgd door CDA en ChristenUnie. BDUmedia

‘Puttense kiezer heeft voor stabiliteit gekozen'

23 maart 2021 om 12:38

Landelijke trend ook zichtbaar in Putten

PUTTEN In Putten zijn voor de Tweede Kamerverkiezingen afgelopen week de meeste stemmen uitgebracht op de VVD (3.637). Gevolgd door het CDA met 2.494 stemmen en de ChristenUnie met 2.147 stemmen. Hoe zien de partijen die in Putten volgend jaar meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen deze uitslag?


,,In Putten is de VVD de grootste partij geworden. Allereerst dank aan alle Puttenaren die op ons hebben gestemd. De Puttense kiezer heeft voor stabiliteit gekozen en voor het optimisme om samen uit deze coronacrisis te komen”, aldus De Bruin, voorzitter van de VVD. ,,Als wij, over twaalf maanden, weer op deze stemmers kunnen rekenen, gaan we in Putten meer dan voldoende huizen bouwen voor onze ouderen en onze jongeren. Ook kunnen we besparen op de vele tonnen die nu worden uitgeven aan onderzoeksbureaus. Om over de miljoenen voor het opknappen van het gemeentehuis maar te zwijgen. Wij zullen we er dan voor zorgen dat deze enorme verspillingen in Putten worden beteugeld. Het geld kunnen we dan gebruiken voor onder meer (jeugd)zorg, midden- en kleinbedrijf, groot onderhoud bij sportverenigingen, maar ook de rekeningen voor onze Puttense burgers laag houden bij de energietransitie. Tijd voor een nieuwe aanpak en deskundigheid.”


SIGNAAL Van den Brink van de SGP is dankbaar voor de stabiliteit van het aantal SGP-kiezers. ,,Daarnaast valt op het verlies van het CDA enerzijds en anderzijds het grote aantal stemmen voor nieuwkomer Boer Burger Beweging (254), met name in het buitengebied. Dat verbaast me niet; er is over het algemeen veel onvrede in het buitengebied en onder de boeren in het bijzonder. Boeren worden met veel regelgeving opgescheept en ze moeten verder maar zien hoe ze het oplossen. Het buitengebied is niet in beeld in Den Haag, alleen als er grootschalige zonnevelden aangelegd moeten worden. Voor Putten valt natuurlijk op dat de VVD de grootste partij is, terwijl die niet is vertegenwoordigd in de gemeenteraad. Dat lijkt me eerlijk gezegd een signaal van de Puttense kiezers.”


EVENWICHT Hoogendijk van Gemeentebelangen hoopt dat met deze verkiezingsuitslag een kabinet gevormd wordt dat evenwicht brengt in onze samenleving. ,,Een kabinet dat beseft dat veel kiezers vinden dat we niet iedereen in Nederland gastvrij kunnen blijven verwelkomen. We hebben al problemen om onze eigen bevolking te huisvesten. Wie zich niet aan onze normen en waarden wil aanpassen en zich afzet tegen onze cultuur kan maar beter Nederland snel verlaten.”

Verder hoopt Hoogendijk dat het CDA gauw de partij weer op de rit krijgt en de landbouwsector meer gaat steunen. ,,De ChristenUnie heeft de mond vol over deze sector, maar keert vervolgens onze Nederlandse nertsenboeren de rug toe. Ik hoop dat de landelijke trend voor het stemmen op rechtse partijen in Putten doorzet, zodat de linkse partij in Putten, na de gemeenteraadsverkiezingen, niet meer de grootste zal zijn.”

OP Z'N KOP Als fractievoorzitter van een lokale partij houdt Luitjes van Wij Putten zich verre van het duiden van de verkiezingsuitslag voor de Tweede Kamer. ,,De reden is simpel: Wij Putten doet niet mee aan landelijke of provinciale verkiezingen. Laat ik me beperken tot de opmerking dat ik de landelijke trend in de uitslagen ook terugzie in Putten. Maar die betekenen weinig voor de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar, want daar doen ook de lokale partijen aan mee en dat zet alles op z'n kop. In 2018 behaalden Wij Putten en Gemeentebelangen samen 44 procent van de stemmen. Dat zegt wel genoeg. Wij Putten beperkt zich in ieder geval tot de lokale onderwerpen en zet daarbij vol in op voldoende woningbouw, goede bereikbaarheid, prima voorzieningen en het behoud van het sociale gezicht. Zo blijft Putten een dorp waar het prettig wonen, werken en leven is.”


AGRARISCHE SECTOR Van den Heuvel van den ChristenUnie is dankbaar voor het behoud van de vijf zetels. ,,In Putten zien we een klein verlies van vijfendertig stemmen ten opzichte van de verkiezingen in 2017. De ChristenUnie heeft laten zien verantwoordelijkheid op cruciale posities te durven nemen in het kabinet. Carola Schouten stond als minister van landbouw voor moeilijke besluiten met (grote) consequenties voor de agrarische sector. Maar ze heeft haar verantwoordelijkheid genomen op dossiers die haar voorgangers hadden laten liggen. Ik heb bijzonder veel respect voor de wijze waarop zij haar rol heeft vervuld. Tegelijkertijd begrijp ik de emotie in de agrarische sector. Toch denk ik dat agrarische sector dankbaar mag zijn dat deze portefeuille de achterliggende jaren in handen was van de ChristenUnie en niet in handen van D66. Sympathie voor en betrokkenheid bij de agrarische sector is binnen de ChristenUnie namelijk groot. In Putten zien we altijd een groot verschil tussen de landelijke en de gemeentelijke verkiezingen, landelijk haalt de ChristenUnie ruim dertien procent van de stemmen en lokaal ruim twintig procent. Ik ga ervan uit dat we in 2022 de lijn van 2018 kunnen vasthouden en hopelijk nog wat kunnen groeien.''

Het CDA heeft (nog) niet gereageerd.