Sportschoolhouder Aalt Petersen is blij met een kist wijn, een cadeau aangeboden door Tristan Mooij namens de kickboksgroep.
Sportschoolhouder Aalt Petersen is blij met een kist wijn, een cadeau aangeboden door Tristan Mooij namens de kickboksgroep. Marco Jansen

Sportcentrum Putten: ‘alles doen voor behoud van leden’

18 mei 2021 om 12:57

Marco Jansen

PUTTEN Het geduld van sportschoolhouders wordt danig op de proef gesteld als het gaat om de heropening van hun binnenlocaties. Zo ook bij Aalt Petersen (44), eigenaar van Sportcentrum Putten. De Puttenaar heeft zich gefocust op behoud van leden en trekt alles uit de kast om de abonnementhouders in deze coronatijd toch waar te geven voor hun geld. En dat wordt gewaardeerd.

Namens de kickboksgroep 18+, een groep van 35 fanatieke kickboksers, overhandigt Tristan Mooij een cadeau om deze waardering te laten blijken. Een kist met dure flessen wijn en bijpassende glazen. ‘Na elke persconferentie speelden jullie snel in op de nieuwe situatie. Er wordt een tent neergezet, materialen uitgeleend. Jullie doen enorm veel om ons te laten sporten, terwijl er genoeg redenen waren om dicht te blijven’, heeft kickbokslid Anne Nout op het bedankkaartje geschreven.
Petersen is zichtbaar blij met het cadeau en het hart onder de riem. ,,We hebben de keuze gemaakt om vooral onze bestaande leden te blijven faciliteren en niet in een campagne om nieuwe leden te werven. Ook vind ik investeren in aanbod belangrijker dan korting geven. We hebben innovatief ingespeeld op wat er binnen de regels wel mag.’’
Op zijn beurt is Petersen blij met de loyaliteit van zijn leden. Na de eerste lockdown heeft hij bidons laten drukken met de tekst ‘Bedankt voor je steun’ . Nu heeft hij voor kickboksers shirts gedrukt omdat die groep niet kan boksen vanwege de regelgeving.

In de zomervakantie, toen de buitenfitness werd toegestaan, heeft de sportschoolhouder een tent neergezet om buiten te kunnen te sporten. ,,Daarmee waren we de eerste in Putten. Weliswaar met een beperkt aantal apparaten en mensen - er mogen maximaal achttien tegelijk in de tent - maar je kunt weer trainen. Ik zag weer bekende gezichten. We zijn nu elke dag 1,5 uur bezig om de boel op- en af te bouwen en losse materialen neer te zetten. We moeten 's nachts heaters in de tent zetten om alles droog te houden. Voor de spreiding hebben we in 24/7 toegang geïnvesteerd; mensen kunnen komen wanneer ze willen. Ik denk toch dat de passie om anderen te laten bewegen en het plezier dat ik heb in mijn werk de belangrijkste redenen zijn om niet te stoppen. Of het nu yoga of kickboksen is, mensen helpen bij wat ze doen en plezier laten hebben, is waar je het voor doet. Natuurlijk is er ook een zakelijk belang. Die tent huren kost wekelijks een flink bedrag en van de ongeveer duizend leden, heeft toch twintig procent opgezegd. Dat is meer dan ons lief is. Er moet elke maand geld bij.”

Puttenaar Tristan Mooij (36) zal dat zeker niet doen. Hij komt als kind al bij Sportcentrum Putten en kickboksen is één van zijn favoriete bezigheden. ,,Ik werk een paar honderd meter verderop en als het 17.00 uur is, ben ik blij dat ik even kan sporten en bewegen. Het is voor mij dagelijkse routine, vijf dagen ben ik er wel. Sinds Sportcentrum Putten het 24/7 sporten aanbiedt, ben ik er ook al om 6.00 uur om te trainen. Naast het crossfit is kickboksen in groepslessen het leukst, maar dat kan al sinds de eerste lockdown niet.”
Doordat Petersen heeft geïnvesteerd in buitenfitness, kunnen Mooij en de andere leden van de kickboksgroep zich toch uitleven in een professionele fitnesskooi met zware bokszakken. ,,Omdat contactsporten niet mochten, maar we wel elke doelgroep een sportbeleving wilden geven, hebben we dat gedaan voor fanatieke sporters zoals Tristan, maar ook voor mensen die thuis pilates of yogalessen wilden doen. Zestig procent van onze leden volgt groepslessen en voor hen zijn we een YouTube-kanaal gestart met meerdere online lessen. Via een app op de telefoon boden we korte work-outs om thuis te doen. Ook hebben we toen de sportschool helemaal dicht was al het losse verplaatsbare materiaal uitgeleend.''

w [Lees verder op www.deputtenaer.nl


: dumbells, kettlebells, weerstandselastieken en medicinballen voor krachttraining, bodypumpsets en steps voor cardiotraining en yogamatten. De waarde hiervan is serieus veel geld, maar we hebben geen borg gevraagd. Putten is een klein dorp en we kennen onze leden.”

Het kabinet heeft dinsdag 11 mei aangegeven dat binnensportlocaties, zoals sportscholen en zwembaden, vanaf 19 mei weer open kunnen onder voorwaarden. Er is een maximum van 30 personen per ruimte en iedereen houdt 1,5 meter afstand. Er wordt individueel of met maximaal 2 personen en een trainer op 1,5 meter afstand gesport. Grotere groepslessen zijn niet toegestaan, tenzij het gaat om kinderen en jongeren tot en met 17 jaar. Petersen kijkt ernaar uit om vanaf woensdag weer deels binnensport te mogen aanbieden. ,,Dat zou voor de fitnessapparaten wel fijn zijn; sportattributen verroesten en gaan kapot in de regen en zo’n tent huren kost maandelijks veel geld. Het is fijn dat individuele fitness op afspraak binnen weer mag, maar de groepslessen zullen waarschijnlijk nog even buiten blijven. De vraag is wat er met contactsporten als kickboksen gebeurt. De sportschoolbranche is geen onderdeel van het probleem, maar een deel van de oplossing. Want hoe beter de algehele fitheid, hoe groter de kans dat als je corona hebt, je er beter uitkomt.’’

Door Marco Jansen