Wilma van Voorst-Ruiter, raadslid Wij Putten
Wilma van Voorst-Ruiter, raadslid Wij Putten Wij Putten

Sportief de toekomst in

18 mei 2021 om 10:36

De gemeente Putten trekt jaarlijks veel geld uit om sport te stimuleren. Om te beginnen ontvangen sportverenigingen jaarlijks samen een bedrag van 150.000 euro, als zij zich maatschappelijk inzetten, bijvoorbeeld op het gebied van zorg, participatie, jeugdbeleid en gezondheid. Verder ondersteunt de gemeente de sport met de inzet van combinatiefunctionarissen, met ledensubsidie voor leden tot 18 jaar en gehandicapte leden en met investeringssubsidies, als nieuwbouw nodig is.

Heet hangijzer waren de afgelopen jaren echter de kosten van het groot onderhoud van de velden van de twee Puttense voetbalverenigingen. De gemeente stelde zich op het standpunt dat dit onderhoud, waar de inhuur van dat externe partijen voor nodig is, de verantwoordelijkheid van de verenigingen is. Deze zeggen dit echter niet te kunnen betalen met de subsidies die ze van de gemeente krijgen. De gemeente heeft de tekorten bij de voetbalverenigingen vele jaren aangevuld, maar een structurele oplossing was er nog niet.

Na veel overleg zijn de verenigingen en de gemeente nu overeengekomen dat er elk jaar 60.000 euro extra wordt uitgetrokken om alle verenigingen met buitensportvelden in staat te stellen om voor kwalitatief goede sportvelden te zorgen voor de Puttense inwoners. Dit bedrag komt uit de sportbegroting. Er is cofinanciering tot stand gekomen, waarbij de gemeente 70 procent bijdraagt en de verenigingen 30 procent van de kosten op zich nemen. Zij betalen dit uit de subsidies die zij ontvangen vanwege de maatschappelijke inzet.

Wij Putten heeft dit voorstel van het college om de muurvast zittende situatie te doorbreken van harte ondersteund, te meer omdat het voor alle Puttense sportverenigingen met buitenvelden geldt. We kijken weer sportief vooruit!

De gemeente Putten en de verenigingen dragen beide bij aan de kosten voor het onderhoud van de sportvelden.