'Blik' op het plein bij het gemeentehuis van Putten.
'Blik' op het plein bij het gemeentehuis van Putten. N. van der Hoest

Heeft Putten [lelijkste plein] van de Veluwe?

Stroom reacties na brief uit Ermelo

17 mei 2021 om 14:33

Als inwoners van buurgemeente Ermelo bevinden we ons regelmatig in Putten vanwege de grote, gezellige markt op woensdag en de leuke winkelstraten.

Maar ook Putten moet mee in ‘modernisering’ en de huidige economische vooruitgang. Waar grote steden zich bezinnen op vergroening en verkeersluw maken van de binnensteden, doet Putten het omgekeerde. En zie het resultaat: een winderig, groot en vooral kaal plein, een eindeloze stenen vlakte, misschien wel het lelijkste van de Veluwe.

Ook het groen ontbreekt - op een enkel boompje en een paar bloembakken na - en wat opvalt, vooral veel, veel blik. De ‘heilige koe’ heeft gewonnen in een dorp wat heet in het groene hart van de Veluwe te liggen. Maar dat groen moet je helaas buiten het centrum zoeken. Met het vernieuwde gemeentehuis op de achtergrond en de vele geparkeerde auto’s ervoor, geef je een verkeerd beeld af.

Waar zijn die mooie bomen gebleven op het ‘oude’ plein. Welke (landschaps?)architect heeft dit gedrocht ontworpen en wie heeft zijn fiat daaraan gegeven? Loopt Putten achter de ontwikkelingen aan die groen en autoluwte in dorpen en steden voorrang geven en hebben ze daar over enkele jaren en veel, veel verspild geld armer, geen enorme spijt van?!

Het is in ieder geval een stuk minder aantrekkelijk geworden in het centrum van Putten. Ook hier heeft het economisch belang het weer gewonnen van natuur/groenbeleving. Uit vele studies is gebleken dat mensen gelukkiger worden van een mooie groene sfeer, waar het goed toeven is onder bomen met gezellige ‘keuvelbankjes’ en ontmoetingsplekjes. Als mooi voorbeeld noemen wij Barcelona, waar men het omgekeerde drastisch aan het doorvoeren is en zie, de menselijke maat is weer terug. De aloude leuze ‘Kom op de fiets, dan vervuil je niets!’, is zeker aanbevelingswaardig en een mooi begin. Nu (de gemeente) Putten nog.

N. en W. van der Hoest, Ermelo


Helaas zijn mijn man en ik het er helemaal mee eens, alle mooie grote bomen zijn weg. De leuke muurtjes waar je altijd op zat voor een gesprek..., ook weg. Putten bomendorp..., nou ik weet niet waar de gemeente mee bezig is. Eerst werden al die prachtige bloesembomen al weggehaald bij het parkeerterrein aan de Eng en nu alle bomen op het marktplein. En dan wordt een voor Putten zo'n bekende fontein weggegeven. En komt er een rechte bak met water voor terug. Het is een koud plein. Kom op dit moet beter. Bomendorp? Laat het dan zien. Gelukkig zijn de bomen tussen restaurant De Heerdt en de Oude Kerk gebleven! Nu geen groen meer weg alstublieft.

Gertine Evers

Helemaal mee eens, het plein is strak, koel en zakelijk. De oude steentjes hadden sfeer en hadden prima hergebruikt kunnen worden. Het waterornament is ook weer strak. Nee, ik hoop echt niet dat ze deze kille zakelijke uitstraling ook in de winkelstraten gaan toepassen. Het zou goed zijn als die oude klinkers worden hergebruikt.

Corné van den Brandhof


Over smaak valt niet te twisten. Gebrek aan inspraak kun je de gemeente niet verwijten. Nergens is zoveel over gepraat als dit project. Maar ja, de beste stuurlui staan aan wal. O nee, ze komen uit Ermelo.

Ben van Ganswijk


Parkeerplekken zijn wel beter zo. Helaas is de waterbak oerlelijk. De plek waar hij staat, is niet goed. Ik mis bankjes en vooral groen.

Anita Bos


Toen ik voor het eerst in Putten kwam, vielen mij de Oude Kerk en de bomen op het oude plein vooral op. Sfeer en groen. Nu een kale dooie hoek midden in het centrum. Wie bedenkt er in vredesnaam zoiets op deze plek?

Bert Nieuwenhuis


Wat een stemmingmakerij! Bomen groeien, bankjes moeten nog geplaatst worden, speelelementen voor de kinderen komen ook nog. Invalide mensen kunnen nu veilig over het plein en de weekmarkt kan goed op dit plein worden gehouden. En nu doet iedereen alsof we zo’n mooie fontein hadden op het Fontanusplein, omdat er mensen op de rand zaten... kom op zeg!

Ben Kooyman


Het zal ooit mooi worden, maar ik vond het oude plein prima. Ik mis de sfeer.

Tineke Nout


Door naar zo'n kaal en sfeerloos plein te kijken, ploppen er bij mij meteen allemaal leuke ideeën op om er iets gezellige van te maken. De gemeente mag bij mij aankloppen! Ik vraag er vrij weinig voor...

Edward Cozijnsen


Wat een ongelooflijke klaagzang. Mensen, sta toch eens open voor verandering en vernieuwing! Ik ben als kraanmachinist vanaf vorig jaar juni bijna onafgebroken op het plein aan het werk geweest. We hebben getracht er een mooi plein van te maken voor jong en oud, het oude plein was niet rolstoelvriendelijk en onoverzichtelijk. Daarom hebben wij gelijkvloerse bestrating teruggebracht en het plein opnieuw ingericht. Wat betreft de oude bestrating: álle oude rijbaanstenen zijn hergebruikt in de parkeervakken! Ook de oude bomen is een heikel punt bij velen. Deze bomen konden niet blijven staan, omdat we meerdere ondergrondse waterbergingen en een nieuw rioolstelsel hebben aangelegd. Daarnaast hebben we nieuwe ondergrondse plantvakken gemaakt, waar nu de bomen in staan. Geef het de tijd om dit allemaal te laten groeien.

We hebben ongelooflijk ons best gedaan om een mooi en leefbaar plein achter te laten en voelen ons gesterkt door de complimenten en positieve reacties die we ook gekregen hebben.

Dennis Vorstelman


Ik vind het helemaal top. Mooi ruim opgezet, fatsoenlijk de ruimte om te parkeren. Die oude bomen? De nieuwe worden vanzelf net zo groot. Op naar de toekomst in plaats van dat oude schots en scheve plein.

Erik Stoffelsen