Afbeelding
Hans Krudde Fotografie

Foto: Hans Krudde

24 januari 2022 om 09:22

Column 

Fokbeleid 

Een dierenarts die zich bezighoudt met landbouwhuisdieren is meer dan ooit bezig met het voorkomen van ziekten. Hij werkt dus vooral preventief in plaats van curatief. Het is namelijk zo dat veel ziekten die onze dieren oplopen, te maken hebben met de keuzes die mensen voor hun dieren maken. Dat geldt niet alleen voor de landbouwhuisdieren, maar ook voor gezelschapsdieren. Zo zijn er hondenrassen gefokt met eigenschappen die standaard voor gezondheidsproblemen zorgen. De mensen vonden dat fokmodel het mooist, hoewel het erg ongezond is voor het dier zelf. Door samen met de dierhouder te praten over fokbeleid, voeding, hygiëne, enzovoort, vallen veel gezondheidsproblemen te voorkomen. Juist dat praten, vaak aan de keukentafel, is tegenwoordig een belangrijk onderdeel van het werk van een veearts. Het voorkómen van ziekten is vaak veel ingewikkelder dan het stellen van een diagnose en het instellen van een therapie wanneer er een ziekte is opgetreden. Bij het voorkomen van ziekten heb je meestal te maken met veel invloeden. En wat vaak het moeilijkst is: je moet ook de veehouder zien mee te krijgen in je gedachtegang.


Omdat we op de bedrijven met allerlei dieren en ziekten in contact komen, kunnen dierenartsen zelf ook ziekten overbrengen van het ene bedrijf naar het andere. Dat is een groot risico. Bij het voorkomen van dierziekten moeten dierenartsen hier dus ook aandacht voor hebben. Vandaar dat we ons op de meeste veehouderijen, voordat we met de dieren in contact komen, moeten omkleden met kleren en schoeisel van het bedrijf. Ik zou bij wijze van spreken in mijn zondagse pak mijn werk als veearts kunnen doen.

Veehouders die de hygiëne op hun bedrijf heel erg belangrijk vinden, eisen zelfs van al hun bezoekers dat ze zich douchen voordat ze de stal binnengaan. Ze hebben dan een mooie hygiënesluis waar je je na een grondige douchebeurt kunt hullen in klaarliggende bedrijfskleding. Groot voordeel van zo’n mooie bedrijfsdouche is dat je de geurtjes die aan je blijven hangen, een consequentie van het werken met mijn patiënten, niet hoeft mee te nemen naar huis. Want bij het verlaten van het bedrijf loop je net zo gemakkelijk nog even onder de douche door. Geïrriteerde opmerkingen van mijn huisgenoten over de mij omringende stalwalm, kan ik zo voorkomen.

Door goed na te denken over het voorkómen van ziekten, kun je veel problemen vermijden. Je zou willen dat huisartsen, net als dierenartsen, meer aandacht zouden kunnen besteden aan het voorkómen van gezondheidsproblemen. Door bijvoorbeeld, net als ik, meer aandacht te besteden aan hygiëne en aan voeding. Alleen de discussie over het fokbeleid is voor hen een lastige…


Gerard van Eijden, dierenarts