Joyce Kamphuis, raadslid en nummer 5 op de kandidatenlijst van Wij Putten
Joyce Kamphuis, raadslid en nummer 5 op de kandidatenlijst van Wij Putten Wij Putten

Wonen in de achtertuin van je ouders

24 januari 2022 om 09:57

Er komt vaak een moment dat je er klaar voor bent het ouderlijk huis te verlaten en op jezelf te gaan wonen. Voor de een komt dat moment eerder dan voor de ander, maar als dat moment in deze tijd aanbreekt, dan is dat zo gemakkelijk nog niet. 


De woningmarkt is compleet overspannen. Huizenprijzen rijzen de pan uit en de wachttijd voor een sociale huurwoning is lang. Ook het vinden van een leuke, betaalbare (studenten)kamer is zo gemakkelijk nog niet. Bij alle woningtypen, van kamer tot eengezinswoning, overstijgt de vraag het aanbod.


De woningnood is zo acuut, dat we niet kunnen wachten tot structurelere oplossingen hun vruchten gaan afwerpen. Natuurlijk moet het bouwtempo in Putten omhoog, maar tegelijkertijd moeten we tijdelijke woonoplossingen realiseren.


Onlangs stond er in de Stentor een leuk artikel van een vrouw van 21 die in Dordrecht in een tiny house in de achtertuin van haar ouders woont. Op 35 vierkante meter heeft ze alles wat ze nodig heeft: een keuken, zithoek, badkamer en vide om op te slapen. Er bleef zelfs nog ruimte over voor een kerstboom. 


Wij Putten werd wel enthousiast van dit idee en heeft het college schriftelijke vragen gesteld over hoe het college hier tegenaan kijkt. Natuurlijk zijn er allerlei bezwaren te bedenken, van extra parkeerdruk in de wijk tot aan misstanden als mensen die woning in de achtertuin voor veel te veel geld verhuren buiten de familie. Maar de andere kant is wel dat onze jongeren zonder dit soort tijdelijke oplossingen weinig kans op zelfstandig wonen hebben. 


Dat maakt het voor Wij Putten een heel interessant idee om verder te verkennen. Want zeg nou zelf, de achtertuin van je ouders kan toch een heel geschikte plek zijn als eerste stap in je wooncarrière?


We zijn benieuwd wat inwoners vinden van het mogelijk maken van wonen in de achtertuin. Op www.wijputten.nl/stelling staat hierover een stelling, en de QR-code hiernaast leidt daar direct naartoe.

Afbeelding
Afbeelding