wethouder Koekkoek
wethouder Koekkoek Gemeente Putten
Fontanusplein 1

Meten is weten

24 februari 2022 om 08:00 Column

Recreatie en toerisme zijn belangrijk voor onze gemeente. Toeristen zorgen voor traffic en dus voor omzet. En niet alleen bij de tientallen recreatiebedrijven die wij kennen. Ook voor onze winkeliers en horecagelegenheden zijn de vakantiegangers en dagjesmensen die Putten bezoeken van wezenlijk belang.

ONDERZOEK En dus is het belangrijk dat onze bezoekers het naar hun zin hebben in Putten. Omdat meten weten is hebben wij, net als in 2018, vorig jaar een bezoekersonderzoek uitgevoerd. Ik heb de uitkomsten inmiddels binnen, daar hoort u binnenkort meer over. Maar, om alvast een tipje van de sluier op te lichten, wij scoren onverminderd goed als recreatiegemeente. Nog iets beter zelfs dan in 2018. Aan dat draagvlak ga ik, vanuit mijn portefeuille, de komende tijd hard werken.

OPGELUCHT Over de uitkomst ben ik opgelucht. Want de uitbraak van het coronavirus had natuurlijk ook een enorme impact op de recreatief-toeristische sector. Toeristen mochten best naar Putten komen, maar van gezellige activiteiten kon er amper sprake zijn. Bovendien zat geregeld het nodige dicht. Zowel in ons dorpshart als op de recreatieparken. En dan is het fijn om te kunnen constateren dat, ondanks alle beperkingen, Putten het goed doet als recreatiegemeente. Een mooi compliment voor de totale sector.

BOSSEN Natuurlijk heb ik stiekem al even in het onderzoeksrapport zitten neuzen. Dat kon ik niet laten. Voor een groot deel van de 600 deelnemers aan het onderzoek is de mooie omgeving dé reden om naar Putten te komen. De bossen en de rust worden veelvuldig genoemd. Verder is het in Putten en omgeving prima fietsen en wandelen. Ook de voorzieningen in het centrum worden vaak in positieve zin genoemd. Dat geldt zowel voor de winkels als voor de horecagelegenheden.

Als je zelf in Putten woont, sta je er niet iedere dag bij stil in wat voor prachtige gemeente wij met elkaar wonen. En alleen daarom is zo’n onderzoek al nuttig. De positieve uitkomsten van het onderzoek scheppen natuurlijk wel verplichtingen. Het goed doen is één, het goed blijven doen is twee. Daarom blijven wij als gemeente nauw optrekken met de sector en met de VVV om Putten aantrekkelijk te houden voor recreanten en toeristen.

Dit met de mooie uitkomsten van het onderzoek als prettig steuntje in de rug.

Roelof Koekkoek, wethouder