,,Als SGP nemen we verantwoordelijkheid en durven we besluiten te nemen. Ook als een besluit niet populair is
,,Als SGP nemen we verantwoordelijkheid en durven we besluiten te nemen. Ook als een besluit niet populair is", aldus 't Jong. Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

Koopzondag is breekpunt voor de SGP

23 februari 2022 om 10:34 Gemeenteraadsverkiezingen

PUTTEN Ewoud ´t Jong (54) is getrouwd en heeft een dochter en een schoonzoon. Hij was drie jaar toen hij in Putten kwam wonen en is hier opgegroeid, maar hij is in Eemnes geboren. In 2017 werd ‘t Jong commissielid voor de SGP en in 2018 werd hij raadslid. Sinds 2019 zet hij zich in als wethouder voor Putten.

Op de vraag waarin de SGP zich onderscheidt van de andere partijen geeft ’t Jong aan: ,,Als SGP nemen we verantwoordelijkheid en durven we besluiten te nemen. Ook als een besluit niet populair is.” Als voorbeeld noemt ’t Jong de agrarische sector. ,,Wij schrikken ervan dat D‘66 zegt dat de veestapel wel gehalveerd kan worden en voor het CDA kan de veestapel met dertig procent naar beneden. Er is geen sector die zich zo ontwikkeld heeft als de agrarische sector. De agrariërs hebben heel veel geïnvesteerd de laatste jaren en dan ineens worden er geen vergunningen meer afgegeven. Wij willen hen dan ook alle ruimte bieden. De wettelijke eisen gaan door, maar laten we agrariërs ook een eerlijke kans geven. Als agrariërs willen stoppen is dat prima, maar we zullen het niet aanjagen. Wel willen we met hen samen kijken hoe er gestopt kan worden en met hen meedenken. Daar staan wij dus echt anders in en vinden het ook niet fair hoe deze sector wordt behandeld. De hoeveelheid stikstof is aanmerkelijk lager dan vijftig jaar geleden, ook daar moeten we de ogen niet voor sluiten. Laten we een klein beetje meer relativeren en ons gezond boerenverstand gebruiken. Wij zitten daar strabanter in dan de andere partijen.”

’t Jong vervolgt: ,, Een van de grote problemen is dat het vertrouwen in de overheid laag is op dit moment en de mensen worden steeds feller. Dat baart ons zorgen. Daar wil ik wel wat aan doen. We willen de verbinding zoeken met de samenleving, verantwoordelijkheid nemen voor anderen en zeker voor de zwakkeren in de samenleving. Wanneer we als gemeenteraad en als SGP vinden dat er op korte termijn twintig woningen moeten komen voor Puttense jongeren, voor mensen in scheiding en spoedzoekers, dan maken we er ook werk van. Dan durven we ook te besluiten en kiezen uit meerdere locaties de beste. Ook als de buurt niet enthousiast is, want dat is geen enkele buurt. We gaan dan niet vooruitschuiven, want iedereen heeft recht op een plek. Overal waar je gaat bouwen, gaat dat ten koste van openheid en krijgen we weerstand. Ook het vooruitschuiven en wachten op Halvinkhuizen doet geen recht aan de mensen zonder woning. Daar heb ik echt moeite mee. Als mensen het ergens niet mee eens zijn dan kunnen we het erover hebben en men kan zelfs naar de rechter gaan. Daar zijn we het zeker mee eens, maar we moeten wel een besluit durven nemen.

De ideale coalitie bestaat voor ’t Jong niet. ,,Wij sluiten geen enkele partij uit. Iedere partij die constructief mee wil doen is wat ons betreft welkom. Volgens sommige partijen deugt er niets van de huidige coalitie, maar als het aan ons ligt gooien we het roer niet helemaal om. Er is een bepaalde lijn uitgezet en elke partij die daarop mee wil bouwen is welkom. Ik sta uiteraard wel voor het ingezette beleid. Uiteraard kan er best op punten wat veranderen, maar de ingezette lijn wil ik wel doorzetten.” ‘t Jong stelt zich kandidaat om door te gaan als wethouder. ,,Het mooie aan dit werk is dat je echt iets kunt doen. De laatste tijd zijn we, door de coronamaatregelen, te veel op afstand van de inwoners geweest. Maar dat lijkt nu achter ons te liggen. Ik heb weer mooie gesprekken gevoerd de laatste tijd en dat is het mooiste van dit werk, het contact met de samenleving.” 

Adempauze op zondag is ook een belangrijk onderwerp voor de SGP. ,,We vinden een rustdag om op adem te kunnen komen van groot belang. In de huidige maatschappij rennen, vliegen en hollen we elke dag door. Een rustdag is noodzakelijk om op adem te kunnen komen. Een op de vier mensen denkt serieus wel eens aan zelfdoding en met mensen die niet aan de norm kunnen voldoen is blijkbaar iets mis. Ho stop, wat zijn we aan het doen?! Adempauze op zondag is erg belangrijk. Daarom zullen wij ook niet meewerken aan een koopzondag. Dat zou voor ons een breekpunt zijn.”

Annemieke Westphal-Kreeftmeijer