Linda van Borssum Waalkes, nummer 8 op de kandidatenlijst van Wij Putten.
Linda van Borssum Waalkes, nummer 8 op de kandidatenlijst van Wij Putten. Wij Putten

De verwarring voorbij

21 februari 2022 om 16:49

Als je de berichten mag geloven, zijn er steeds meer verwarde personen. Maar wie zijn dat eigenlijk?


Door mijn werk in de psychiatrie heb ik ze leren kennen. En ken ik ook hun verhaal. Bijvoorbeeld Peter. Op missie vreselijke dingen meegemaakt. En daar gaan gebruiken, om de ellende te verdringen. Weer thuis ging het mis. Door de verslaving kwam hij in de schulden, ging zijn vrouw bij hem weg en werd het een zooitje in zijn huis. 


Zo raakte hij zijn huis kwijt en ging in een tentje wonen in het bos. Uit schaamte en omdat hij rust wilde. En om die te bewaren, begon hij te schreeuwen als er mensen langs liepen. Die liepen dan met een grote boog om hem heen. Ideaal vond hij dat en ook erg eenzaam.


Wat ik zo graag wilde weten: waar had hij nou geholpen kunnen worden? Bijna altijd is het antwoord hetzelfde: het had zo kunnen helpen als iemand met mij had gepraat over de dingen die ik heb meegemaakt, had meegekeken naar de schulden. Naar de groeiende stapel ongelezen post.


De gemeente heeft de taak om te zorgen voor ondersteuning, maar vaak weten mensen niet waar ze terecht kunnen. Wij Putten heeft daarom geïnitieerd dat de zorgpartijen in Stroud onder één dak zijn samengebracht, zodat ze beter kunnen samenwerken en onderling kunnen doorverwijzen. Ook wie iemand in hun omgeving kent die er niet meer uitkomt, kan hier terecht. De ellende hoeft niet achter de voordeur te blijven.


De toename van het aantal verwarde personen verdient aandacht. Wij Putten wil daarom ook meer samenwerking in de regio, om ervoor te zorgen dat er voldoende ruimte is om mensen tijdelijk op te vangen. De verwarring voorbij.


Wij Putten is benieuwd wat inwoners vinden van de zorg voor verwarde personen. Op www.wijputten.nl/stelling staat hierover een stelling en de QR-code hiernaast leidt daar direct naartoe.

Afbeelding
Afbeelding