Afbeelding
Gemeente Putten

Oekraïne

3 maart 2022 om 08:52

Vorige week donderdagmorgen werden wij wakker met de inval van Rusland in het buurland Oekraïne. De gevechten, op amper 2.000 kilometer van Putten, duren inmiddels een week en leiden tot verdriet, wanhoop en paniek. 


Het dagelijks leven van de inwoners in de Oekraïne wordt beheerst door raketaanvallen, schuilkelders, doden en gewonden. Mijn gedachten gaan naar hen uit.


OORLOG Als uw burgemeester sta ik op de eerste plaats voor de belangen van de gemeente Putten en de inwoners van Putten. Dat betekent niet dat de wereld voor mij ophoudt bij onze gemeentegrenzen. 

De inval van de Russen in de Oekraïne laat mij niet onberoerd. De oorlog komt met de Russische inval ineens weer angstig dichtbij. De beelden en de verslagen, die ons via de media bereiken, spreken voor zich. Je vraagt je af wanneer dit ophoudt. Je vraagt je af wáár dit ophoudt.


GEVOLGEN De oorlog aan rand van Europa treft op de eerste plaats de burgers van de Oekraïne. Maar ons land, en dat moeten wij ons goed beseffen, staat niet aan de zijlijn. 


Nederland ondersteunt de Oekraïne zowel humanitair als ook militair. Daarmee zijn wij onderdeel van het conflict. Wij zijn partij. Dat heeft ook gevolgen voor het dagelijks leven in Putten. Misschien wel voor langere tijd.


VLUCHTELINGEN Onze strijdmachten, ook gelegerd in onze regio, zijn in verhoogde staat van paraatheid. Verder leiden de Europese sancties tegen het Rusland van Poetin zonder twijfel tot een tegenreactie. 


Onze energieprijzen zijn al torenhoog en lopen zonder twijfel verder op. De inflatie stijgt, ons geld wordt minder waard. Daarnaast zoeken vele duizenden inwoners van de Oekraïne, op de vlucht voor Poetin, een veilig heen komen. Er trekt inmiddels al een grote stroom van vluchtelingen westwaarts.


De vanzelfsprekendheid waarmee onder andere de inwoners van Polen de buren uit de Oekraïne opvangen vind ik hartverwarmend. Ik sluit niet uit dat er in de komende maanden een beroep op Putten wordt gedaan voor opvang.


Voor nu zijn mijn gedachten bij het Oekraïense volk. 


Laten wij hopen op recht, rede, rust en vrede.



H.A. Lambooij, burgemeester