Herman Luitjes, lijstrekker Wij Putten.
Herman Luitjes, lijstrekker Wij Putten. Wij Putten

Stem lokaal

8 maart 2022 om 08:45

In deze tijd komt steevast de vraag voorbij of landelijke partijen wel thuishoren in de lokale politiek. Moet je het gemeentebestuur niet gewoon aan de eigen inwoners overlaten, zonder inmenging van landelijke partijen?


De plaatselijke afdelingen van die landelijke partijen worstelen er ook mee. Als hun eigen kabinet de veestapel fors wil reduceren of lockdownmaatregelen afkondigt, nemen ze afstand en zijn ze tegen. Hetzelfde geldt als hun provinciale gedeputeerden in Arnhem weigeren een rotonde bij de Hoofdlaan aan te leggen. Maar als ze op winst staan in de peilingen of als er een partijleider uit Den Haag langs langskomt, zijn ze weer landelijk. Samen met Mark, Hugo of Gert-Jan op de foto is dan het hoogst bereikbare. Trouwens, lang niet alle landelijke partijen hebben een Puttense afdeling. Soms vindt de aansturing plaats vanuit Harderwijk en wordt het nog mistiger.


En nu hoor ik sommigen zeggen: die lokale partijen kunnen het gewoon niet hebben dat zij geen korte lijntjes hebben met partijgenoten in Arnhem of Den Haag. Los van het feit dat ze daar weinig bereiken, is zo’n reactie ook niet van deze tijd. Tegenwoordig hechten we veel waarde aan transparant en integer bestuur. Maar hoe transparant is het als raadsleden zaken weten te ritselen met partijgenoten in de Tweede Kamer of in de Provinciale Staten, met volksvertegenwoordigers die besluiten moeten nemen zonder ‘last of ruggenspraak?’ Wilden we niet af van vriendjespolitiek?


Wat het oneerlijk maakt is dat de landelijke partijen zwaar worden gesubsidieerd door de overheid. Lokale partijen krijgen daarentegen geen dubbeltje. Wij Putten wil het gemeentebestuur vooral lokaal houden. 

Lokale partijen hebben geen last van landelijke partijbonzen en liggen niet in een spagaat vanwege het kabinetsbeleid of provinciaal beleid. Lokale partijen kunnen in de eigen gemeente gewoon datgene doen wat werkt. Daarom is het goed om het gemeentebestuur over te laten aan lokale partijen. Stem lokaal!

Afbeelding
Afbeelding