ChristenUnie Putten bij één van de bezochte speeltuinen.
ChristenUnie Putten bij één van de bezochte speeltuinen. Bertus Cornelissen

ChristenUnie bezoekt speeltuinen

8 maart 2022 om 10:40

Samen bewegen in de buurt

PUTTEN Hoe zorgen ouders ervoor dat hun kinderen buiten gaan spelen en niet achter het scherm blijven plakken? De ChristenUnie vindt dat de buitenruimte moet uitnodigen tot bewegen. Afgelopen zaterdag was een delegatie van de ChristenUnie daarom te vinden in de woonwijken. Zij gingen op tournee langs de speeltuinen in wijken als Bijsteren, Husselerveld en de Putter-Eng.


De fractie trok met de bakfiets door het dorp en er werden Puttense kleurplaten uitgedeeld. Wanneer inwoners deze zijn misgelopen kunnen ze die downloaden via de website van de ChristenUnie www.putten.christenunie.nl.

TeunJan van Ooijen: ,,Een goede speeltuin in de buurt helpt kinderen om meer te bewegen. Een speeltuin is een echte ontmoetingsplek die zorgt voor verbinding in de wijk. Het helpt om kinderen buiten te laten spelen. En dat is weer goed voor de gezondheid van de jeugd. Daarom is het belangrijk om de speeltuinen goed te onderhouden en als het nodig is ook te vernieuwen. Het is ons opgevallen dat speeltuinen bijna nooit geschikt zijn voor kinderen in een rolstoel. Een ouder tipte ons om meer gebruik te maken van kunstgras in plaats van houtsnippers.”


GEZOND LEVEN Het maken van gezonde keuzes is de verantwoordelijkheid van inwoners zelf, maar de gemeente kan wel helpen. Bijvoorbeeld door het stimuleren van spelen, sport en bewegen in de buurt. 

Met de komst van de Omgevingswet krijgt ook gezondheid een belangrijke plaats bij het inrichten van de openbare ruimte. 

De ChristenUnie wil daarom bij het maken van plannen voor nieuwe wijken naast de inwoners, ook organisaties als ActiefPutten, Jeugdpunt en de sportverenigingen hierbij betrekken. Zo wordt het makkelijker om ook in de eigen wijk lekker buiten bezig te zijn.


PREVENTIE Een ander neveneffect van de mooie goede speelvoorzieningen is het contact met de buren. Tijdens de speeltuinentour werd er met verschillende bewoners gesproken. Sommige gaven aan dat de speelplekken echt punten van ontmoeting in de wijk zijn. Ouders en kinderen ontmoeten elkaar. Samen onderhouden zij ook de speeltuin. ,,Door samen te leven in de speeltuin kunnen wij investeren in gezinnen en sociale netwerken", aldus Van Ooijen.


ALLE GENERATIES IN BEWEGING Daarom wil de ChristenUnie het dorp in beweging houden. Van Ooijen geeft aan: ,,Wij willen schoolzwemmen handhaven en sport- en beweegactiviteiten voor alle generaties stimuleren. Actieve, goed onderhouden en nieuwe speelplekken in de wijk horen daarbij, zodat kinderen worden gestimuleerd om buiten te spelen. Voor jongeren mogen er ook absoluut meer voorzieningen komen. De komst van de nieuwe wijk Halvinkhuizen is bij uitstek een moment om ruimte voor jongeren te reserveren. Zet je in voor de bloei van het dorp waarin je woont, want de bloei van je dorp is ook jullie bloei.”