Afbeelding
Gemeente Putten

Opvang Oekraïners

14 maart 2022 om 16:05

Afgelopen zaterdag op het Fontanusplein stonden wij met elkaar stil bij de verschrikkelijke gebeurtenissen in Oekraïne. De oorlog, op amper 2.000 kilometer van Putten, woedt inmiddels drie weken in alle hevigheid. 


Het dagelijks leven van de inwoners van Oekraïne wordt beheerst door raketaanvallen, onzekerheid, doden en gewonden. 

De vrijheid van Oekraïne wordt aangevallen. De vrijheid van Europa wordt aangevallen. De vraag is wanneer dit ophoudt.


BEELDEN Inmiddels trekt een grote stroom van vluchtelingen westwaarts. Een stroom van mensen op zoek naar rust en vrede. Op zoek naar een veilig onderkomen. 


De beelden die via de media tot ons komen spreken boekdelen. Ook bij ons in Putten zijn inmiddels de eerste Oekraïners aangekomen. En de komende tijd zullen er meer volgen.


BESTE KANT Een groot aantal inwoners van Putten heeft zich de afgelopen week bij ons gemeld voor het huisvesten van de vluchtelingen. 

Ook de maatschappelijke instellingen en kerken laten zich van hun beste kant zien. 

Dat waardeer ik buitengewoon. Dit temeer omdat deze crisis wel eens lang zou kunnen aanhouden.


HUISVESTEN Als gemeente zetten wij in op het huisvesten van mensen in bestaande gebouwen die voor bewoning geschikt zijn. Of die daar relatief eenvoudig geschikt voor te maken zijn. 


Omdat er ook andersoortige initiatieven bij ons binnenkomen, kan dit bij spoedzoekers tot teleurstellingen leiden. Dat besef ik mij terdege.


MEERJARIG Ons besluit is echter ingegeven door het feit dat wij, zoals geschreven, verwachten dat de opvang over een lange, wellicht meerjarige periode nodig is. 

Naast huisvesting zijn ook andere vormen van hulp nodig. Wij gaan u daar binnenkort in samenspraak met Welzijn Putten nader over informeren. Ook van andere relevante ontwikkelingen rond de opvang van de Oekraïners houden wij u op de hoogte.


Voor nu nogmaals mijn dank. Dank voor uw betrokkenheid. Putten is een warme gemeente, zo blijkt deze weken maar weer eens. Een gemeente waar mensen naar elkaar omzien. Ook als ze van ver komen.




H.A. Lambooij, burgemeester