Jan en Joke helpen mee om Putten schoon te houden
Jan en Joke helpen mee om Putten schoon te houden Joyce Kruizenga-Elskamp

Jan en Joke ruimen zwerfafval op in Putten: De raarste vondst waren toch echt de zeven spijkerbroeken in het bos.”

21 januari 2023 om 16:41 Natuur en milieu

PUTTEN Iedereen doet iets bijzonders. De een heeft een speciale of grote verzameling, de ander een leuke hobby en weer een ander kan met vrijwilligerswerk iets voor een ander betekenen. Ook zijn er mensen die een bijzondere sport beoefenen. Dit keer vertelt echtpaar Jan en Joke van de Ruitenbeek over hun missie om het zwerfafval in Putten op te ruimen.

,,Eigenlijk zou deze rubriek nu “Dit doen wij” moeten heten, want wij doen dit altijd samen”, zegt Joke. Samen met Jan dus, zijn zij bij toeval begonnen met zwerfafval oprapen. Joke: ,,Wij deden al zes jaar mee met de Landelijke Opschoondag. Dit was maar een dag. Door Corona kwam die in 2020 te vervallen. Een jaar later ging het wel door en mochten wij na afloop de knijpers en vuilniszakken houden. Aangezien wij het heerlijk vinden om te wandelen en wij ons geregeld ergeren aan al het afval, besloten wij om de knijpers mee te nemen op onze wandelingen. Ook hadden wij nog vijf vuilniszakken over van de Opschoondag. En zo is het begonnen.”

ERGEREN HELPT NIET

Jan: ,,Eigenlijk ergerden wij ons altijd al aan afval. Wist je bijvoorbeeld dat kauwgom er 65 jaar over doet om te vergaan? Maar ergeren helpt niet. Daarom besloten wij om dit om te zetten in iets positiefs en zijn wij het afval zelf gaan oprapen. En daar wordt iedereen blij van. Wij lopen meerdere vaste routes per week, soms wel vijf kilometer per dag. Dan lopen wij bijvoorbeeld over de Bosrand, via de Kastanjelaan over de Oude Rijksweg, langs het zwembad, naar de Telgterweg.”

,,Die vijf overgebleven vuilniszakken waren trouwens al snel vol. Daarom stuurde ik een mailtje naar de gemeente Putten. Zij steunden ons initiatief met een nieuwe rol met tien vuilniszakken. Dat zijn niet die vaste blauwe restafvalzakken hoor, maar speciale groene Opschoondag zakken. Later stond er opeens een hele doos met zakken op onze oprit. Zo hebben wij in 2021 ongeveer 30 zakken gevuld en in 2022 maar liefst 66 zakken! Van de gemeente kregen wij afgelopen december zelfs een kleine eindejaarsattentie en dat vonden wij ontzettend leuk. De raarste vondst waren toch echt de zeven spijkerbroeken in het bos.”

VEEL AFVAL

Joke: ,,Laatst was ik ergens op bezoek en zag ik op de Voorthuizerstraat veel afval liggen. Thuis pakte ik direct mijn spullen om het allemaal op te ruimen. Ook rapen wij veel sigarettenpeuken op. Op een keer begon mijn vuilniszak helemaal te roken en bleek de peuk niet uit te zijn. Gelukkig ging het goed.” 

,,Ook zag ik een keer een enorme groep jongeren en in plaats van afval te laten vallen riepen ze naar mij: “Mevrouw, daar ligt nog wat!” om mij te helpen. Vaak krijgen wij duimpjes of complimenten van mensen die voorbij komen. Laatst zagen wij een groepje jongeren bij Groevenbeek Ermelo die ook allemaal een knijper en vuilniszak bij zich hadden. Dat vonden wij geweldig leuk om te zien, dus gaven wij ze een groot compliment. Zegt zo’n puberjongen boos: „Mevrouw, we hebben strafwerk!””

Joyce Kruizenga-Elskamp