Wethouder Van Nieuwenhuizen overhandigt namens het Puttense college van B&W een brief.
Wethouder Van Nieuwenhuizen overhandigt namens het Puttense college van B&W een brief. Gemeente Putten

Aandacht voor verkeersveiligheid in Putten bij werkbezoek Gelders gedeputeerde: ‘Steun van provincie nodig’

6 maart 2023 om 18:58 Verkeer en vervoer

PUTTEN Tijdens een werkbezoek aan de gemeente Putten heeft wethouder Sander van Nieuwenhuizen vier prioriteiten op het gebied van verkeer kenbaar gemaakt aan staatssecretaris Vivianne Heijen van Infrastructuur en Gelders gedeputeerde Peter Drenth.

Het betreft de aanleg van een nieuwe zuidelijke ontsluitingsweg in verband met de komst van de woonwijk Halvinkhuizen, een veiliger Nijkerkstraat tussen Putten en Nijkerk, een veiliger Voorthuizerstraat tussen Putten en Voorthuizen en het verbeteren van het kruispunt Oude Rijksweg - Hoofdlaan.

Wethouder Van Nieuwenhuizen: ,,Putten breidt uit. Er komt een nieuwe woonwijk en we leggen een nieuw bedrijventerrein aan. Dat vraagt ook om aanzienlijke investeringen op het gebied van infrastructuur en verkeersveiligheid. Daarnaast zetten we meer in op het gebruik van de fiets als vervoersmiddel. We staan voor grote opgaven waarvoor we de steun van Rijk en provincie nodig hebben.” Hij onderstreepte dit door het aanbieden van een brief met daarin de Puttense verkeersprioriteiten.

In de nieuwe woonwijk zijn zo’n dertienhonderd woningen gepland. Aan de zuidwestelijke kant van Putten ontstaat hierdoor een grote toename van het aantal verkeersbewegingen.  Van Nieuwenhuizen: De Van Geenstaat is nu de enige verbinding tussen de Nijkerkerstraat en de Voorthuizerstraat. Die straat raakt overvol en dat maakt de aanleg van een nieuwe zuidelijke rondweg echt noodzakelijk.”

Voor de bereikbaarheid van Putten en Nijkerk vindt de gemeente het van essentieel belang dat de capaciteit van de weg wordt verbeterd, met name bij de kruispunten. ,,Dit met het oog op de leefbaarheid en verkeersveiligheid langs en op de weg waaraan ook twee scholen liggen”, aldus de wethouder.

Rijk en provincie wordt ook steun gevraagd voor het verbeteren van de Voorthuizerstraat.  Wethouder Van Nieuwenhuizen: ,,De Voorthuizerstraat is een krappe weg met aan beide zijden bomen. Het fietspad is ook ontzettend smal waardoor fietsers elkaar amper kunnen passeren. Wij hebben behoefte aan het verbeteren van de weg en dan vooral het fietspad.”

Tenslotte vraagt het college van burgemeester en wethouder van de gemeente Putten aan met name de provincie Gelderland om het kruispunt Oude Rijksweg-Hoofdlaan veiliger te maken: ,,Er is inmiddels het nodige gedaan, maar de veiligheid ter plekke is nog steeds niet optimaal.”