Er is meer kans op op kwijtschelding gemeentelijke belasting in Putten.
Er is meer kans op op kwijtschelding gemeentelijke belasting in Putten. Pixabay

Meer kans op kwijtschelding gemeentelijke belasting in Putten

7 maart 2023 om 10:00 Maatschappelijk

PUTTEN De grens van het maximale toegestane vermogen om in aanmerking te komen voor kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen wordt verhoogd indien de raad hiermee instemt.

Voor echtgenoten gaat een grens gelden van tweeduizend euro, voor een alleenstaande wordt dit vijftienhonderd euro. Voor een alleenstaande ouder wordt de grens verhoogd naar negentienhonderd euro. 

TEGENSLAG

Hiermee wil men voorkomen dat het opbouwen van een buffer om een eventuele tegenslag op te vangen niet wordt afgestraft. Het gaat dan bijvoorbeeld om de noodzakelijke vervanging van een wasmachine of een hogere energierekening.

DEBAT

De verhoging van het maximale toegestane vermogen is opgenomen in de verordening kwijtschelding gemeentelijke belastingen 2023 die donderdag door de raad wordt behandeld. Door de fracties is aangegeven over de verordening nog wel een debat te willen voeren.

Voor mensen die met pensioen zijn, wordt de raad gevraagd, bij de berekening van de kosten van bestaan, in plaats van de bijstandsnorm uit te gaan van het netto-ouderdomspensioen. Hierdoor kan worden voorkomen dat zij minder aanspraak kunnen maken op kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen. Ook zijn er regelingen in de verordening opgenomen rond kwijtschelding aan ondernemers.

In de begroting voor 2023 was een bedrag van zestigduizend euro begroot voor kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen. Gezien de verruimde mogelijkheid hiervoor in aanmerking te komen en tegen de achtergrond van de energiecrisis en de oplopende inflatie voor huishouden wordt de raad gevraagd dit bedrag te verhogen tot tachtigduizend euro.

Wijnand Kooijmans