Arine en Gert van den Bor, initiatiefnemers van Puttens Buiten, op de beoogde locatie aan de Vanenburgerallee.
Arine en Gert van den Bor, initiatiefnemers van Puttens Buiten, op de beoogde locatie aan de Vanenburgerallee. Eigen foto

Burgerinitiatief Puttens Buiten: appartementencomplex voor Puttense senioren aan Vanenburgerallee

8 maart 2023 om 09:15 Wonen Tips van de redactie

PUTTEN Wonen in het groen en de rust van het buitengebied van Putten in een energiezuinig, levensloopbestendig appartement. Gert en Arine van den Bor, de bedenkers van Puttens Buiten, willen een appartementencomplex voor Puttense senioren aan de Vanenburgerallee. Hun burgerinitiatief is inmiddels al ruim 60 keer getekend.

Gert (54) en Arine (37) van den Bor uit Putten zijn mede-eigenaar van een stuk grond van circa 10 hectare parkachtige omgeving, voorbij Kasteel de Vanenburg. Zij zijn momenteel in onderhandeling over de grondprijs van dit voormalige weiland met de andere grondeigenaren. „Onze verwachting is dat we daar uit gaan komen, maar het doorgaan van ons initiatief is daar wel afhankelijk van. De prijs van de deal moeten we ook doorberekenen in de appartementen. Wij zijn zeker geen projectontwikkelaar die voor winstmaximalisatie gaat, maar het moet wel uit kunnen.”

Gert is boer en komt uit het onderwijs, Arine staat voor de klas. Ze wonen in een boerderij aan de Vanenburgerallee en op de omliggende grond zijn bouwmogelijkheden. ,,In 2014 is in het bestemmingsplan opgenomen dat wij in het buitengebied mogen bouwen, op een stuk van circa 5.000 m2, een soort eilandje in het water. Dat is ter hoogte tussen Vanenburgerallee 22 en 18. Wij mogen daar zes wooneenheden bouwen, met een tophoogte van 15 meter en een goothoogte van 12 meter. Dat is 7.600 kubieke meter + 10 procent. In plaats van zes grote dure huizen willen wij graag een stuk of 25 tot 30 appartementen voor senioren die door Puttenaren kunnen worden gekocht. De gemiddelde woonwens is een appartement van circa 100 vierkante meter.”

MEER WONINGEN

Om meer wooneenheden te bouwen op deze locatie is toestemming van de gemeente Putten nodig. „Putten is van oudsher terughoudend in zijn visie op bouwen in het buitengebied. We hebben met de wethouders Ewoud ’t Jong en Bertus Cornelissen gesproken en met alle raadsfracties en hun grondhouding is positief. Er worden ook kritische vragen gesteld, over de footprint en de verkeersbewegingen in het buitengebied. We willen een parkeerkelder onder het complex bouwen, zo hebben we minder ruimte nodig.” Ze zijn begin februari een burgerinitiatief gestart. Er zijn 250 folders verspreid en de website puttensbuiten.nl is in de lucht. „We hebben inmiddels 32 handtekeningen op papier, voor de gemeente zijn er minimaal 23 nodig. Digitaal hebben we zo’n 100 kwalitatieve aanmeldingen van mensen die echt interesse hebben om hier te gaan wonen, waarvan zo’n 50 geïnteresseerden uit Putten. Als het er door komt, willen wij het ten goede laten komen aan Puttenaren en onze intentie is om hen voorrang te geven bij de verkoop. Het is voor en door Puttenaren.”

Met Puttens Buiten willen zij een alternatief bieden voor een appartement in het centrum, voor de doelgroep 50+. „Ons idee is in het najaar ontstaan omdat we zagen dat veel senioren in Putten kleiner willen wonen. Woningprojecten duren lang, hoewel de gemeente van goede wil is. Zij begrijpen ook dat er seniorenwoningen nodig zijn, maar een locatie is niet zo snel gevonden.”

Stichting Knarrenhof is met kartrekkers en de gemeente in gesprek over mogelijkheden. ,,Eén initiatief is door de gemeenteraad afgewezen en het andere loopt nog. Daarvoor is wel unaniem steun van de gemeenteraad maar daar zijn bestemmingsplanwijzingen voor nodig. Maar zoveel tijd om te wachten op een project hebben senioren niet. Het zijn mensen op leeftijd die er niks aan hebben dat er over tien jaar misschien een Knarrenhof staat, want dan moeten ze naar een verpleeghuis. Als wij mensen spreken horen we vooral dat het lang duurt en ook niet iedereen wil in het centrum wonen. Dat is voor ouderen best druk en iets buiten het centrum is er nu niet. Het alternatief is blijven zitten in je grote woning. Dat is niet goed voor de doorstroming op de woningmarkt. Wij gaan voor mooie seniorenwoningen waar ze oud in kunnen wonen, aangepast aan hun mogelijkheden, dus gelijkvloers en rollator vriendelijk.”

Donderdag 9 maart staat het burgerinitiatief op de agenda voor de gemeenteraad. ,,Dan wordt besloten of het in behandeling wordt genomen. Dan zou het op 23 maart besproken worden in de commissie ruimte en kan het mee in de raadsvergadering van april om er een besluit over te nemen. We willen het heel graag voor de zomervakantie rond hebben, zodat we stappen kunnen maken. We schakelen een architect in voor het ontwerp en gaan eerst Puttense aannemers vragen of ze het willen bouwen. Als we in september na de bouwvak kunnen starten, dan zou het negen maanden later klaar kunnen zijn. Maar dat is heel optimistisch geschat. Wel willen we heel graag dit jaar nog starten.”

Meer info:www.puttensbuiten.nl

Marco Jansen