Rotonde Bosrand-Calcariaweg-Garderenseweg
Rotonde Bosrand-Calcariaweg-Garderenseweg Henk Hutten

Rotonde Garderenseweg met Bosrand in Putten eindelijk aangepakt, ook komst kunstwerk stalen dennenappels

8 maart 2023 om 10:30 Verkeer en vervoer

PUTTEN Vanaf 2016 is er met omwonenden gesproken over de reconstructie van de minirotonde op de kruising van de Garderenseweg met de Calcariaweg en de Bosrand. Door de raad wordt donderdag een definitieve klap op het voorstel gegeven.

Waar aanvankelijk het college voor een parkrotonde wilde gaan, heeft een meerderheid van de raad inmiddels gekozen voor renovatie van de huidige rotonde. De raad wordt gevraagd hiervoor een krediet van 715.000 euro beschikbaar te stellen. In het meerjareninvesteringsplan was een bedrag begroot van 516.000 euro hetgeen betekent dat een tekort van 199.000 euro moet worden bijgepast.

Aan de ontwikkelingen rond het kruispunt van de Garderenseweg met de beide andere wegen is een lang bestuurlijk traject vooraf gegaan. Dat maakt dat de voorbereidingskredieten van in totaal 130.000 euro volledig zijn opgegaan en zelfs voor een deeltje niet toereikend bleken te zijn.

AANTASTING

De keuze van een mini-rotonde zorgt naast een financiĆ«le besparing ten opzichte van het oorspronkelijke plan ook dat er geen aantasting van Natura 2000 gebied plaats vindt. 

Er hoeven daarnaast geen bomen te worden gekocht en geen gronden aangekocht. Daarnaast zijn geen lang lopende wijzigingen van het bestemmingsplan noodzakelijk.  Ook ontstaat tijdens de bouwfase geen stikstofproblematiek zoals werd gevreesd en kan het wegdek worden opgeknapt. 

De rijbaan gaat straks bestaan uit een 2,50 meter brede rode fietsstrook en een 3.50 meter brede zwarte rijbaan met daarnaast een overrijdbare grijze rammelstrook die deel uitmaakt van het midden eiland van de minirotonde. Om het effect van de bebouwde kom te benadrukken wordt de rijbaan van de Garderenseweg tussen de bebouwde komgrens en de minirotonde aan beide zijden van de weg voorzien van betonbanden.

PLATEAU

Nabij de bebouwde komgrens wordt, als markerend effect, een busvriendelijk plateau aangelegd. Om het onderscheid tussen binnen en buiten de bebouwde kom te benadrukken wordt het betreffende weggedeelte voorzien van een doorgetrokken streep. Inhalen is hierdoor niet meer toegestaan. In de nabije omgeving van de rotonde worden ANWB-fietsverwijzingsborden geplaatst.

Het fietspad ten noorden en parallel aan de Garderenseweg wordt haaks aangesloten op de fietsverbinding tussen de minirotonde en de Wilhelminalaan. Hiermee wordt de relatief hoge snelheid van fietsers die uit het bos komen teruggebracht.

KUNSTWERK

In het krediet zijn ook de kosten voor de komst van een kunstwerk meegenomen. In het dromenlab voor de recreatieve sector is de sterke wens opgenomen de toegangswegen naar het dorp te verfraaien. Gekozen wordt voor stalen dennenappels op initiatief en ontwerp van de Puttense recreatieondernemersvereniging.

Als kanttekening wordt wel aangegeven dat de verkeersveiligheid door de gemaakte keuze niet fundamenteel wordt verbeterd. De dode hoek blijft daarmee een risico.