Omgevingsvisie ligt ter inzage voor burger

7 maart 2023 om 10:24

PUTTEN De omgevingsvisie voor de gemeente Putten ligt tot en met 29 maart ter inzage. Tot die datum is het mogelijk voor iedereen een zienswijze in te dienen. Aangegeven wordt door het college van burgemeester en wethouders dat het onvermijdelijk is, ondanks alle opgehaalde informatie, dat een aantal keuzes en dilemma’s een plek krijgen in de beleidsmatige uitwerking. De opgaven rond de landbouwtransitie worden nader uitgewerkt in het programma vitaal platteland Putten waarbij de agrarische sector wordt betrokken naast andere belangenbehartigers. Ook wordt de woningbouw in kaart gebracht. Opzet is dat, na verwerking van alle zienswijzen, de commissie Ruimte in juni een voorstel krijgt voorgelegd en de raad eind die maand een definitief oordeel kan vellen over het plan.


Gemeente vraagt geld onderzoek bommen

PUTTEN Door de gemeente Putten wordt een aanvraag ingediend bij het ministerie van Binnenlandse Zaken voor een uitkering uit de zogenoemde bommenregeling. Het gaat om een bijdrage van 68 procent van de totale kosten van 151.551 euro hetgeen neerkomt op een bedrag van 103.054 euro. Het zoeken naar de mogelijke bommen en het ruimen daarvan is uitgevoerd in het kader van de reconstructie van de Zuiderzeestraatweg en Waterweg. Om nog dit jaar voor de vergoeding in aanmerking te komen wordt de aanvraag ingediend voor 1 april.


Lobby opening Airport wordt stopgezet

PUTTEN Door de wethouder economie van de gemeente Putten is, samen met zijn collega’s uit de vier andere deelnemende gemeenten, besloten definitief te stoppen met de lobby voor de opening van Lelystad Airport. Sinds de tweede helft van 2022 werd al geen invulling gegeven aan het programma.

Bij de samenwerking waren naast Putten de gemeenten Ermelo, Harderwijk, Nunspeet en Zeewolde betrokken. Harderwijk en Nunspeet besloten, naar aanleiding van moties in de gemeente raad, al eerder met de lobby te stoppen. Een motie met hetzelfde doel haalde in Ermelo geen meerderheid in de rad.

Lelystad Airport was één van de vier strategische thema’s in het uitvoeringsprogramma Samenwerking Noord Veluwe 2018. Aangenomen werd dat de ontwikkeling van Lelystad Airport een forse economische spin-off met zich zou meebrengen voor de gemeenten op de Noord-Veluwe. Deze kansen werden bijvoorbeeld gezien op het terrein van toerisme, bereikbaarheid en werkgelegenheid. 


In de afgelopen jaren is de opening van Lelystad Airport herhaaldelijk uitgesteld. Vanuit verschillende groepen kwam steeds meer geluid dat pleit tegen de opening van de luchthaven. Inmiddels wordt ook minder gewicht gegeven aan de economische kansen die in 2018 nog aanleiding waren de lobby te starten. De eventuele economische kansen lijken niet op te wegen tegen de kosten voor milieu en klimaat. De lobby biedt geen meerwaarde meer.