Afbeelding

Column

8 maart 2023 om 08:42

Provinciale voorlichting

De verkiezingsborden zijn weer beplakt, verkiezingsdebatten op de lokale radio en advertenties in de kranten. Het is duidelijk dat het weer tijd is voor de provinciale verkiezingen. Natuurlijk ga ik stemmen. Maar net als bij alle voorgaande provinciale verkiezingen vraag ik mij af wat er in de provincie concreet verandert door het stemmen. Blijkbaar ben ik niet de enige. De website ProDemos, waar veel informatie over politiek te vinden is, schrijft het heel treffend: ,,Het is voor veel mensen niet duidelijk wat de provincie doet. Er is weinig rechtstreeks contact tussen provincies en burgers. Daarom wordt er door de provincie veel aan voorlichting gedaan.” Ik weet niet hoe het met jou zit, maar die voorlichting bereikt mij niet helemaal. Ik zie de provincie zich vooral bezighouden met provinciale wegen, (openbaar) vervoer en regionale ruimtelijke ordening en natuur.

Ik heb de verkorte verkiezingspraatjes van de partijen doorgenomen op kieskompas.nl. Van ook landelijk actieve partijen kun je verwachten dat ze de lijn van de landelijke partijpunten zo overnemen. Maar hoe concreet kan provinciepolitiek invloed uitoefenen op bijvoorbeeld sociale aspecten. De regelgeving gebeurt toch echt in Den Haag. Het is toch niet zo dat als wij een provinciaal bestuur met vooral links-sociale partijen krijgen dat Gelderland ineens een stuk socialer wordt dan de provincies naast ons. Dat na 15 minuten rijden je bijvoorbeeld de grens met de provincie Utrecht of Flevoland oversteekt en je met dezelfde Nederlandse regels daar ineens een heel sociaal-onveilig gevoel krijgt?

Ik heb de stellingen op kieskompas.nl eens doorgenomen. Veel stellingen gaan erover dat de provincie ergens iets van vindt, maar er eigenlijk weinig directe invloed op lijkt te hebben. De provinciebestuurders kunnen bijvoorbeeld na de verkiezingen vinden dat Lelystad Airport juist wel of niet geopend moet worden. Concreter dan lobbyen voor of tegen zal het niet worden. Of de stellingen dat de provincie moet (kunnen) optreden tegen gemeenten die weinig statushouders of arbeidsmigranten huisvesten of dat recreatiewoningen permanent bewoond moeten kunnen worden. Daar gaan de gemeenten toch zelf over? Die zitten er echt niet op te wachten dat naast Den Haag in ons geval ook Arnhem even de les komt lezen hoe de gemeenten hun wettelijke taken moeten invullen.

Tja, de provinciale verkiezingen: ik zal zeker stemmen omdat indirect ook de Eerste Kamer hierdoor verkozen wordt. Maar er is nog wel wat provinciale voorlichting nodig voordat ik zie of er na deze verkiezingen in Gelderland echt iets zal veranderen.


Martijn Fabriek