Ilonka Donker-Jak uit Harderwijk, kandidaat voor de Provinciale Staten verkiezingen namens de ChristenUnie.
Ilonka Donker-Jak uit Harderwijk, kandidaat voor de Provinciale Staten verkiezingen namens de ChristenUnie. Foto: Maarten Kooij

Ilonka houdt van pragmatische aanpak

7 maart 2023 om 10:49

Oud-raadslid op plaats vier bij ChristenUnie

HARDERWIJK Na twaalf jaar als raadslid van de ChristenUnie staat Ilonka Donker-Jak (52) uit Harderwijk nu op plaats vier voor de komende Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart. ,,De provincie is er om mee te denken, in een juiste samenwerking met de gemeentes.”

Marco Jansen

Ilonka is teamleider bij het Nuborgh College Veluvine in Nunspeet en geeft les aan de vierde klassen van het vmbo. Gedurende haar raadswerk in de gemeenteraad van 2010-2022 in Harderwijk zat ze in de commissies samenleving, ruimte en algemeen beleid. De ChristenUnie vindt ze ‘een fijne middenpartij’ die staat voor integriteit en samen opgaan. ,,Ik zie politiek vanuit idealisme en wil samen dingen bereiken.”

Ze werd gebeld met de vraag om actief te worden voor Provinciale Staten en na een gesprek met de voorzitter van de selectiecommissie werd Ilonka geadviseerd op plek vier, een verkiesbare positie. Inmiddels is ze veel op campagne om stemmen te winnen en wordt ingewerkt door gedeputeerden en bestaande fractieleden. ,,Ik zie hoe mooi en divers Gelderland is met de Noord Veluwe, de Food Valley en Rivierland en met diverse ‘culturen’. In campagnetijd zie je mooie voorbeelden van duurzaamheid waar de provincie subsidie voor geeft. Zoals nul op de meter sociale huurwoningen, die in Zelhem in zes weken zijn opgebouwd nadat oude huurhuizen waren gesloopt. Want als je als gemeente een goed plan hebt, kan de Provincie meedenken, kaders meegeven waarbinnen je als gemeente kunt handelen en meedoen met geld. In Harderwijk was het Waterfront aanvankelijk een sleutelproject waar de provincie een bijdrage in heeft geleverd. De provincie verbindt, faciliteert en ondersteunt.”


DUURZAAMHEID Voor de Provincie zijn duurzaamheid, milieu en bereikbaarheid de hoofdtopics. ,,Goed busvervoer in de regio is voor Harderwijk geen issue, maar een keerlus voor het station realiseren, zodat er meer treinen richting Amersfoort en de Randstad worden ingezet, is wel een lobby.” Invulling geven aan duurzaamheid is een zoektocht voor provincie en gemeenten. Ruimte, jongeren en starterswoningen zijn relevante onderwerpen. ,,In Gelderland moeten de komende vier jaar 100.000 woningen worden gebouwd; circa 60.000 voor starters, 28.000 sociale huur en 12.000 overige woningen. Er is grote krapte; je kunt nadenken over andere invulling van winkel- en kantoorpanden, hoe om te gaan met gebouwen bijvoorbeeld herbestemming voor starters. Wij wonen in een groot huis, je zou voor de bovenverdieping kunnen denken aan een gelegaliseerd postadres. Ouderen willen graag kleinere woningen met een tuintje. Wij hebben aandacht voor deze projecten.”

Ook windmolens vallen onder het thema duurzaamheid. ,,Gemeentes kunnen zelf zeggen waar ze die willen hebben maar als er geen goed plan is, besluit de provincie waar ze komen. Ik vind het belangrijk het pragmatisch te houden; we moeten waken dat we teveel aan regeltjes vasthouden, dat staat een pragmatische aanpak in de weg."

Ilonka staat voor sociale gerechtigheid voor arbeidsmigranten. ,,We willen voorkomen dat buitenlandse medewerkers voor weinig werken en worden uitgebuit.” Ook wil zij voorkomen dat jongeren zich bezighouden met criminele activiteiten: wapenbezit, drugsbezit en intimidatie. ,,Het is nu rustig, maar op mijn school werden een paar jaar geleden af en toe messen meegenomen. Voor jongeren was het lastig om hun verhaal te doen, ze konden niet alles zeggen, er waren ook volwassenen mee gemoeid. Het programma #Leerlingalert geeft ouders en jongeren voorlichting en wordt mede gesubsidieerd door de provincie. Die ervaring en de opleiding bestrijding mensenhandel en criminele uitbuiting komt mij nu goed van pas."