Marcel van Seventer uit Ermelo, kandidaat Provinciale Staten verkiezing voor de BBB.
Marcel van Seventer uit Ermelo, kandidaat Provinciale Staten verkiezing voor de BBB. Foto: Marco Jansen

'Stikstofprobleem niet bij boeren leggen'

7 maart 2023 om 11:45

Minder industrie en luchtvaart

ERMELO Marcel van Seventer heeft een uitgesproken mening die hij onderbouwt met feiten. De Ermeloër wil zijn kennis gaan inzetten voor de BoerBurgerBeweging en staat op plek 34 van de kandidatenlijst voor de Provinciale Staten verkiezingen.


Marco Jansen

Van Seventer (59) uit Ermelo heeft sinds 2016 zijn Schietbioscoop aan de Kolbaanweg. Op deze schietbaan in een bunker traint hij jagers die op grof wild jagen. Zelf is Van Seventer ook actief in de jacht. Hij is gevraagd door BBB vanwege zijn kennis van natuur en milieu. „Nederland heeft een cultuurlandschap. Alles is door mensen bewerkt en nu zijn er ook veel ‘natuurwensdenkers’. Zo ziet een clubje graag dat de wolf zich vestigt in Nederland. Zij stappen naar de rechter omdat zij niet willen dat zijn leefgebied verstoord wordt. Dit betekent dat er niet meer gejaagd, beheerd en gerecreëerd mag worden. Een kwalijke zaak, in mijn optiek is Nederland te klein voor de wolf. Dat gaat niet samen met de infrastructuur en landbouwhuisdieren. De gevolgen zien we dagelijks: vanaf 1 januari 2023 zijn er 234 schademeldingen van landbouwhuisdieren door de wolf. Vanaf de komst in 2019 zijn er 29 wolven doodgereden.” Hij schat dat er nu tussen 100 en 150 wolven in Nederland rondlopen. „De wetgeving moet aangepast worden, zodat er beheerd kan worden.”

Gelderland is een recreatieprovincie bij uitstek, Ermelo wordt jaarlijks door 100.000 recreanten bezocht. „Mensen die naar de Veluwe komen voor natuurbeleving moet je niet gaan weren. Je moet het door recreatiezonering wel reguleren en afspraken maken waar op gehandhaafd wordt. Loslopende honden en mountainbikers die buiten de routes crossen, brengen geen goeds.”

De Veluwe is een groot Natura2000 gebied en Van Seventer is dan ook tegen de laagvliegroutes over de Veluwe. „Uit onderzoek van de TU Delft, wat het CBS onderschrijft, blijkt dat Nederland niet de juiste stikstofuitstoot aan Brussel doorgeeft. Ze nemen alleen het opstijgen en landen van vliegtuigen tot een hoogte van 900 meter mee. Dit zorgt jaarlijks voor 3,5 kiloton stikstofuitstoot (1,12% van de totale stikstofuitstoot). Maar in de cruisefase (900+ meter hoogte) wordt veel meer uitgestoten, namelijk 24 kiloton en 8,8% van het totaal. Dit is jaarlijks 31 kiloton stikstofuitstoot (10%).”

Zowel windmolens als zonneparken vindt hij ten koste gaan van de leefomgeving en schadelijk. Windmolens in het buitengebied van Ermelo zijn dan ook geen optie voor Van Seventer. „Nederland kan niet draaiende gehouden worden op wind- en zonne-energie. Ik ben overtuigd van kernenergie en waterstof: schoon en veilig.”

Ook is Van Seventer geen voorstander van bouwen op agrarische grond. „Ik kan prima leven met een locatie zoals aan de Kolbaanweg (foto) waar een oud boerderijtje plaats maakt voor wat huizen. Niet met woonwijken in het buitengebied. Ik zie wel inbreidingslocaties door industrieterreinen te slopen. Ook het legaliseren van permanent wonen in recreatiewoningen is een deel van de oplossing.”

Veel boeren maken zich zorgen over hun toekomst. ,,Er zijn landelijk 50.000 boeren en 600.000 banen aan toelevering verbonden. Als wij alles uit het buitenland gaan betrekken, gaan we hier de prijs voor betalen. Wij moeten boeren koesteren en zorgen dat voedselvoorziening geborgd blijft.  Ze hebben al veel innovatie doorgevoerd in 30 jaar. Onteigening is ook inbreuk op de grondwet. Kijk voor stikstofreductie naar industrie, lucht- en scheepvaart.”

Van Seventer staat op plek 34 en heeft geen politieke ervaring. „Ik ben gevraagd voor advies en ondersteuning. Den Haag heeft veel taken aan de Provincie gedelegeerd en BBB kan hier een rol in spelen met nuchter boerenverstand. Met mijn vakkennis van natuur en milieu wil ik mijn steentje bijdragen.”