(vlnr) Artiesten Soraya Valenko, Dyts en JJF en Paul Engelen worden bedankt door Astrid van Schaik.
(vlnr) Artiesten Soraya Valenko, Dyts en JJF en Paul Engelen worden bedankt door Astrid van Schaik. Foto: Marco Jansen

Leerlingen Groevenbeek Putten enthousiast over Urban cultuur, na optredens in Theater Stroud

10 maart 2023 om 15:39 Podiumkunsten Tips van de redactie

PUTTEN ‘Iets met Urban’ is het nieuwe project van Theater Stroud in samenwerking met christelijk college Groevenbeek Putten. Ruim honderd brugklassers waren woensdag bij de kick-off van het project specifiek gericht op jongeren met als thema ‘Vrijheid’.

,,Urban zie je in theaters niet zoveel en is voor ons ook helemaal nieuw”, zegt voorzitter Theater Stroud Astrid van Schaik. Drie jonge artiesten laten op het podium een uiting van Urban zien aan de leerlingen. Dyts (26) en JJF (21, roepnaam Job) uit Doetinchem laten een rap met beatbox horen. Ze waren nog kind toen ze met hiphop in aanraking kwamen. ,,Het is een groot stuk van onszelf en dat willen we graag delen aan andere kinderen. Bij rap schrijf je de woorden op het ritme en probeert ze op dit ritme uit te spreken. We willen zo ook de Urban cultuur behouden. Urban is bijna alles wat op straat gebeurt: van graffiti, dansen, skateboarden tot breakdansen en muziek. De straatcultuur heeft een negatief beeld van schoffies, maar agressiviteit en incidenten horen absoluut niet bij Urban.”

Je staat op je voeten, maakt een koele pose door te ‘bevriezen’ of je maakt draaiende bewegingen op je hoofd, schouders of rug. Nadat hij heeft uitgelegd wat breakdance is geeft Paul Engelen (23) een demonstratie op het podium van zijn snelle moves. Hij haalt een rode muts uit zijn rugtas. ,,Als je veel op je hoofd staat of draait, doet het een beetje pijn, zeker bij deze harde vloer. Een mutsje is ook iconisch, want bij breakdance moet je je stoer kleden.” 

Het zorgt voor bewondering bij de leerlingen. De Nijkerker geeft les bij dansschool Badabounce in Putten en Nijkerk. ,,Breakdance staat voor vrijheid: de danser beweegt op de maat van de muziek, die snel gaat of langzaam wordt. Het staat ook voor vrijheid: je eigen kledingstijl, eigen bewegingen verzinnen. Een goede Bboy of Bgirl valt op door originaliteit, muzikaliteit, uitvoering en een eigen verhaal. Breakdance is veranderd, er zijn nu ontelbare moves, maar de roots met Urban zijn behouden. Er is altijd een dj bij en er komt altijd een rap in voor.” 

Soraya Valenko (26) geeft een uitvoering van spoken word over vrijheid. Als de leerlingen klappen zegt zij dat dit niet de bedoeling is. ,,Na een spoken word geef je geen applaus maar knip je met je vingers. Daarmee laat je zien dat je het dope (straattaal voor cool) vindt, het voelt en dat je respect hebt.” De Harderwijkse geeft een geschiedenislesje over het ontstaan van spoken word: een gedicht als vorm van woordkunst. “Het is begonnen in de wijk Harlem in New York, waar zwarte slaven zich met hun verhalen en liederen staande hielden na de slavernij. Deze vorm van zingen en dichten kreeg een eigen vorm en is nu terug te zien in Nederlandse maatschappij. Zo is Benzokarim een spoken word artiest in de tv-serie Dreamschool. Bij spoken word gebruik ik muziekritmes, mijn stem, lichaam. Spoken word hoeft niet te rijmen en de zinsbouw hoeft niet te kloppen. Ik schrijf veel over de natuur en over wat mij blij maakt en dat wil ik graag overdragen in mijn gedichten. Dit stuk over vrijheid heb ik vorige week geschreven, met  herkenbare teksten en woordenschat die jongeren begrijpen.” Urban ziet Soraya in alle jongeren verweven. ,,Urban zit in kleding, taalgebruik, mobieltjes, kunst en muziek.”

(Artikel gaat onder afbeelding verder)


Rappers Dyts en JJF gaven een optreden tijdens de Kick-off ‘Iets met Urban’ in Stroud.  - Foto: Marco Jansen 

Roshi Harms (13) uit Putten is geraakt door het optreden van Soraya. ,,Ik ben mijn leven lang gepest omdat ik er anders uit zie. Ik ben best vaak verhuisd en heb daardoor emotionele achterstand en ben veel vrienden kwijtgeraakt. Dat doet wel pijn en dan raakt dit mij wel”, zegt de brugklasleerling van B1B van Groevenbeek Putten. ,,Ik houd van zingen en van gevoelige muziek met een betekenis of boodschap. Ik schrijf ook eigen teksten, maar ik heb plankenkoorts.” ,,Je moet er doorheen, iemand moet je verhaal horen”, geeft Soraya als tip mee.

Klasgenoot Jessey Richters (12) uit Ermelo vond de rap leuk, maar houdt zelf meer van iets rustiger muziek. ,,Ik kan ook niet goed dansen, dan ben ik bang dat ik val en dan sta ik voor schut.” Over het breakdance optreden zegt Roshi: ,,Ik ben een freestyler en doe veel met freerunnen. Dit geeft mij ook weer inspiratie.”

De komende maanden gaan de TL en basis-kader leerlingen werken aan het Urban theaterproject richting twee eindvoorstellingen op 29 juni. Ze worden ingedeeld in teams, van artiesten tot decorbouw, kaartverkoop, pr en techniek. ,,De komende weken polsen we de leerlingen in welk werkgroepje ze willen. Wie interesse heeft, mag zijn kunsten op het podium laten zien. Ze worden door docenten begeleid, maar artiesten komen ook naar school om een workshop te geven. Ze gaan het ontdekken tijdens de les of tussendoor”, zegt docent Robert Wingeler voor wie Urban ook nog onbekend was. ,,Ik weet nu dat het iets stedelijks is. Zo verbreden we onze horizon.”

Marco Jansen

Rappers Dyts en JJF gaven een optreden tijdens de Kick-off 'Iets met Urban' in Stroud.