Gesprek over het centrum van Putten.
Gesprek over het centrum van Putten. Wijnand Kooijmans

Gesprek over toekomst Putten, welke bouwstijl is mooi voor het dorpse karakter?

13 maart 2023 om 18:03 Politiek

PUTTEN Er komt een gesprek over hoe Putten er in de toekomst moet gaan uitzien. Dat kan bijvoorbeeld bij de herziening van de nota rond erfgoed en monumenten of een herziening van de welstandsnota.

Dat is de uitkomst van een discussie rond de motie Puttense Dorps Karakter zoals deze aanvankelijk werd ingediend door Jorrit Heinen (VVD). Hij nam genoegen met de toezegging van wethouder Bertus Cornelissen het gesprek aan te willen gaan over de gewenste bouw. Het was Heinen al duidelijk dat de motie niet mocht rekenen op een meerderheid van de raad.

Volgens Heinen wordt het woord dorpse karakter regelmatig in de mond genomen maar ontbreekt het aan een definitie. Volgens hem zijn er al veel mooie beeldbepalende historische gebouwen verdwenen en onderscheidt Putten zich straks niet meer van Zoetermeer of Almere. Voor hem reden het centrum van Putten steeds minder aantrekkelijk te vinden met bijvoorbeeld de Poort van Putten als negatieve uitschieter. De eigen identiteit van Putten in architectuur moet volgens hem zichtbaar verbeteren.

Kritiek is onder meer van Teun Jan van Ooijen dat de motie zich te veel richt op het centrum terwijl de raad er voor de gehele gemeente is. Centraal staat bij veel fracties dat er zeer verschillend wordt gedacht over wat mooi en wat lelijk is. Of naar welke eeuw moet worden teruggegaan als het gaat om bouwstijl. Of dat de achttiende of de negentiende eeuw moet zijn. Aan Efteling huisjes of Anton Pieck bestaat geen behoefte, zo wordt aangegeven. Op een vraag van Joyce Kamphuis (Wij Putten) wordt aangegeven dat het stellen van eisen aan de bouw niet direct tot hogere kosten behoeft ten leiden. Zij was daarvoor bang omdat het bouwen van goedkope woningen voor haar fractie op één staat.

Wijnand Kooijmans