Ook de Nijkerkerstraat wordt meegenomen in het onderzoek.
Ook de Nijkerkerstraat wordt meegenomen in het onderzoek. BDU

Ook onderzoek naar doorgaand verkeer op Nijkerkerstraat, Oude Rijksweg en Stationsstraat in Putten

14 maart 2023 om 09:00 Verkeer en vervoer

PUTTEN Het aantal wegen waar onderzoek wordt gedaan naar doorgaand verkeer in Putten wordt uitgebreid. Waar in eerste instantie dit zich zou beperken tot de Harderwijkerstraat en Voorthuizerstraat worden nu ook de Nijkerkerstraat, Oude Rijksweg, Henslare en de Stationsstraat hierbij betrokken.

Een amendement van Gemeentebelang en SGP kreeg de steun van CDA en ChristenUnie. Tegen stemden de fracties van Wij Putten en VVD. Hieraan gekoppeld wordt het bedrag dat is benodigd voor het onderzoek verhoogd naar vijftigduizend euro. Wethouder Sander van Nieuwenhuizen had al laten weten dat het college van burgemeester en wethouders geen moeite heeft met de uitbreiding van het onderzoek.

Dat lag anders ten aanzien van de motie van de SGP en Gemeentebelang rond de Engweg. Met alleen de tegenstem van Wij Putten wordt het college verzocht de Engweg vooralsnog niet af te waarderen naar dertig kilometer per uur. De meerderheid van de raad wil, ondanks dat dit werd afgeraden door Van Nieuwenhuizen, dat eerst onderzoek wordt gedaan of de huidige vijftig kilometer per uur kan worden gehandhaafd.

De partijen willen hiermee voorkomen dat de andere ontsluitingswegen niet zwaarder worden belast. Uiteindelijk wil men de uitkomsten van het landelijk actieplan verkeersveiligheid mee nemen in de besluitvorming. Het benodigde geld moet worden gedekt uit de 1,8 miljoen die in het gemeentelijk verkeers- en vervoersplan (GVVP) is opgenomen voor de Engweg.

WAARDERING

Het GVVP mag rekenen op waardering bij alle fracties. Al wil Herman Luitjes (Wij Putten) graag meer vaart zien achter de plannen voor de zuidelijke rondweg en wil de VVD het liefst bij het onderzoek naar de aanleg van deze weg het doortrekken naar rijksweg A28 betrekken. Albert de Bruin van deze partij vindt dat hieraan in de toekomst niet valt te ontkomen en daarom beter nu meteen kan worden meegenomen.

COMPLEXE OPGAVE

Wethouder Van Nieuwenhuizen noemt de aanleg van de weg een complexe opgave. De aandacht is nu gericht op de vraag of een onderzoek naar de gevolgen voor natuur en milieu, een MER-rapportage, noodzakelijk is. De uitkomsten hiervan bepalen in belangrijke mate de voortgang van het project. 

SCHOLEN

Aandacht werd gevraagd voor vooral de verkeersveiligheid bij school Hoef. Wethouder Van Nieuwenhuizen geeft aan dat de weg eigendom is van de provincie en het vermoedelijk niet op prijs wordt gesteld dat de gemeente daaraan gaat sleutelen. Hij wil de verbetering van de veiligheid wel meenemen in de gesprekken met de provincie. Er wordt gewerkt aan een plan voor de verbetering van de verkeersveiligheid rond de scholen maar ook op de wegen naar de scholen toe.

STRAND NULDE

Gertine Elsenaar (CDA) bepleit dat voor de zuidelijke rondweg alvast co-financiƫring wordt aangevraagd bij de provincie. En is blij met de komst van bewegwijzering voor fietsers van en naar Strand Nulde.

Wijnand Kooijmans