Het Puttense college van burgemeester en wethouders hoeft niet direct na de Statenverkiezingen op pad.
Het Puttense college van burgemeester en wethouders hoeft niet direct na de Statenverkiezingen op pad. Pixabay

Wij Putten en VVD vangen bot rond stikstofkaartje, motie haalt het niet

14 maart 2023 om 10:25 Politiek

PUTTEN Het Puttense college van burgemeester en wethouders hoeft niet direct na de Statenverkiezingen op pad om de gevolgen van een overgangsgebied rond Natura 2000 gebieden onder de aandacht te brengen van de gekozen lijsttrekkers. 

Een motie van Wij Putten en VVD waarin het college werd opgeroepen dit te doen in verband met de zorgen voor de leefbaarheid en vitaliteit van Putten werd met twaalf stemmen tegen en zeven voor verworpen.

KAARTJE

Door Herman Luitjes (Wij Putten) is, samen met de VVD, een kaartje gemaakt van de gebieden die volgens hen binnen een overgangsgebied van twee kilometer vallen. In hun ogen betekent het dat vijfenzeventig procent van het grondgebied van Putten op slot gaat voor woningbouw en bedrijventerreinen.

Onder meer raakt het vrijwel alle bedrijventerreinen die er al zijn in de gemeente Putten met uitzondering van Henslaere. Wat betreft woningbouw zou het gebied van twee kilometer ook van invloed zijn op de woningbouw in de gewenste nieuwbouwwijk Halvinkhuizen.

GEDEPUTEERDE

Het overgangsgebied van twee kilometer is door Gelders gedeputeerde Peter Drenth genoemd bij zijn bezoek aan Putten. Enige besluitvorming over dit onderwerp heeft echter nog niet plaatsgevonden. Wij Putten en VVD vinden het belangrijk dat voor een eventuele vaststelling van zo’n gebied aan de bel wordt getrokken bij gekozen lijsttrekker. Hun indruk is dat die geen notie hebben van wat de gevolgen zijn van zo’n gebied.

OVERBODIG

De overige fracties vinden onder meer dat het huidig college geen extra schop onder het achterste nodig heeft om de belangen van Putten onder de aandacht te brengen in Arnhem. Dat werd gesteld door Teun Jan van Ooijen (ChristenUnie) en Jan van den Brink (SGP). Zij geven aan dat het college, wellicht meer dan het vorige, in Arnhem is te vinden om Puttense belangen onder de aandacht te brengen en gedeputeerde Drenth ook regelmatig zelf in Putten is. De motie wordt in dat verband volledig overbodig gevonden.

SCHADELIJK

Van den Brink vindt dat een kaartje van een gebied waar nog niets over vaststaan zelfs wel eens schadelijk kan uitpakken voor de gemeente Putten. Ook wordt aangevoerd dat het geen gewoonte is zaken aan te kaarten die mogelijk in de toekomst kunnen gaan gebeuren. Robin Hoogendijk (Gemeentebelang) vindt dat de meeste partijen voldoende mensen op provinciaal en landelijk niveau hebben om de Puttense zorgen onder de aandacht te brengen.

COLLEGE

Wethouder Bertus Cornelissen vindt dat vooral het kaartje ingewikkeld kan zijn, zeker omdat hiervoor nog geen besluiten zijn genomen en zelfs niet over de zonering van gebieden. Hij geeft aan dat de Puttense belangen blijvend onder de aandacht worden gebracht bij de provincie. In dat kader vindt ook het college de motie overbodig. Hierin wordt hij gesteund door de raadsmeerderheid.

Wijnand Kooijmans