Sem Kraaij tweede bij Nederlands Kampioenschap huurkarten 2023
Sem Kraaij tweede bij Nederlands Kampioenschap huurkarten 2023 eigen foto

Sem Kraaij (14) uit Putten timmert aan de weg in dezelfde discipline waarin Max Verstappen ook ooit begon

5 december 2023 om 17:00 Autosport

PUTTEN De veertienjarige Sem Kraaij uit Putten heeft de tweede plaats in de wacht gesleept in het Nederlands Kampioenschap huurkarten voor junioren. Afgelopen weekend vond in Swalmen (Limburg) de laatste race van het seizoen 2023 plaats.

Net zoals Max Verstappen is Sam zijn carrière gestart in een kart. Sem reed zich in 2022 in het talententeam van Den Hartog racing. In 2023 mocht hij samen met drie andere rijders uitkomen tijdens het NK junioren huurkarten en dit deed Kraaij niet onverdienstelijk. Hij veroverde dat jaar de tweede plek tijdens het NK junioren.

SPONSORING

Omdat het een erg dure sport is, verzon Sem een actie om sponsoren te krijgen. Hij nodigde potentiele sponsors uit tegen hem te karten onder de voorwaarden; Kraaij betaalde de heat en als hij won, moesten zij hem sponsoren. Dankzij onder andere het lokale Puttense Susils bruidsatelier, Pallethandel Petersen en Restaurant Eastern Plaza uit Elst, maar ook een internationale sponsor Blue Wireless, kon Sem zijn droom starten.

SCHOOL

Zelfs zijn school, Havo Groevenbeek, ondersteunt Kraaij. Als hij in de middag moet trainen en een uurtje eerder weg moet van school, is dit akkoord. Kraaij haalde zijn racelicentie, werd medisch gekeurd op circuit Zandvoort en reed al op de kartbaan van Lelystad en op het grote RCAB in Spa Francochamps.

PODIUM

Een kartrace bestaat uit drie heats, waarbij voorafgaand aan elke heat een kwalificatie gereden wordt. Als afsluiter wordt dan de finalerace afgewerkt. Van de tien races won hij er drie, maar tijdens de andere zeven races stond hij ook op het podium.

Deze prestaties smaken naar meer voor Kraaij. Voor 2024 heeft Sem zich al opgegeven voor de volgende klasse, NK lightweight. In welk team Kraaij volgend seizoen een stoeltje heeft, is nog niet bekend. Op de hoogte blijven van de verrichtingen van Sem? Volg hem op zijn socials: Sem_Kraaij.

Sem Kraaij (2) en Laurens Huisman (1) Spa Francochamps
Sem Kraaij
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie