Afbeelding
Pixabay

SDC ontvangt kwart miljoen subsidie voor renovatie kunstgrasvelden

20 februari 2020 om 11:37 Overig

PUTTEN  Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Putten verleent Stichting Sport Accommodatie SDC Putten een subsidie van 245.000 euro. De subsidie is voor de renovatie van twee kunstgrasvelden op Sportpark Putter Eng.

Rik Bronkhorst 

Het college geeft de subsidie omdat zij vindt dat sportverenigingen een belangrijke rol spelen in de uitvoering van het gemeentelijk sportbeleid. Het is daarbij van belang dat de sportverenigingen beschikken over voldoende kwalitatieve accommodaties.

Voor SDC-voorzitter Albert de Bruin komt de subsidie niet als een verrassing. ,,Al in 2017 heeft de gemeente toegezegd dat we dit bedrag in 2020 zouden krijgen. Dus hier schrikken we niet van”, lacht hij. 

PLANNING De vereniging is daarom vorig jaar al begonnen met het aanvragen van offertes, voor de vervanging van een bestaand kunstgrasveld. Een aannemer is inmiddels gevonden. Eind juni moet de schop in de grond. ,,Maar dat kan alleen als we ons aan de planning die we hebben gemaakt, kunnen houden. Vroeger kon je namelijk als sportvereniging de btw terugvragen bij de belastingdienst. Europese regelgeving heeft ervoor gezorgd dat dat sinds een paar jaar niet meer kan.” 

Daarom doet de vereniging nu een beroep op de zogenoemde bosa-regeling. Via die weg kan de btw wél teruggevraagd worden, maar dat kost tijd. ,,De aanvraag hebben we inmiddels gedaan. In mei verwachten we daarvoor de goedkeuring.” 

KANKER De voorman vertelt dat er binnen de vereniging discussies zijn geweest over de herplaatsing van het kunstgrasveld. Zo is er gesproken over de rubberen korreltjes die in het kunstgrasveld zitten. Die zijn namelijk kankerverwekkend. ,,Het RIVM heeft een aantal jaar geleden een groot onderzoek gehouden naar die korreltjes. Dat ze kankerverwekkend zijn, dat klopt, maar dat zijn pinda’s ook. Stel, je voetbalt veertig jaar, drie keer per week op kunstgras. Krijg je dan kanker? Dat is niet aantoonbaar. Ik wil het niet bagatelliseren, maar voor ons als vereniging zijn de korreltjes geen bezwaar.” 

Daarnaast was er nog een ander bezwaar. De oudere spelers houden er over het algemeen niet van om op kunstgras te voetballen. De jongere spelers vinden de kunstmat daarentegen wel fijner om op te spelen, geeft hij aan. ,,Dat verschil zal altijd nog wel blijven. Toch heeft kunstgras als voordeel dat je veel minder afhankelijk bent van het weer. Voetballen op kunstgras kan eigenlijk altijd. Dat is super.” 

Ook zijn de onderhoudskosten van kunstgras lager dan bij een echt grasveld. ,,Daar staat tegenover dat de aanschafkosten weer hoger zijn”, geeft De Bruin aan. ,,Nu de gemeente Putten geen subsidie voor het onderhoud van buitensportvelden meer verstrekt, is kunstgras voor ons nog aantrekkelijker.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie