Afbeelding
Erik van Breukelen

'Het regende weer patjes'

21 februari 2020 om 12:22 Overig

PUTTEN Het jaarlijkse schoolschaaktoernooi vond woensdag 19 februari plaats in het denksportcentrum van PSV DoDo aan de Bilderdijkstraat. De scholenprijs ging dit jaar naar De Schuilplaats, tweede werd De Ichthus en derde De Akker. Jasper Koorneef presteerde het beste bij de groepen 1 tot en met 6. Joris van de Bunt won bij de groepen 7 en 8.

Veel partijen eindigden in pat, een stelling waarbij de vijandelijke koning geen zetten meer heeft, maar niet schaak staat. Als ook de andere stukken niets meer kunnen, dan is dat bij schaken een gelijkspel. ,,Het regende weer patjes, maar dat mocht de pret niet drukken. Met veel plezier en uitermate sportief namen de kinderen het tegen elkaar op'', aldus Diederik van Donk namens de organisatie. 

,,Bij kinderen komt pat relatief veel voor, vaak worden door kinderen eerst de meeste of alle stukken van de tegenstander geslagen voordat de jacht op de koning van de tegenstander begint. Die schaakmat zetten is niet eenvoudig omdat alle velden rondom de koning ook onder controle moeten worden gebracht. Dat vereist ruimtelijk inzicht en dat is bij kinderen nog lang niet uitontwikkeld. Vaak wordt dan onbedoeld de koning pat en niet mat gezet.''

Zo rond 16.30 konden de prijzen worden verdeeld. De gelukkigen waren:

Jongens tot en met groep vier 1) Niels Koornneef 2) Floris de Boer en 3) Thomas Bunt

Jongens groep vijf : 1) Jasper Koornneef 2) Pieter van Eijk en 3) Niels Schaap. Beste meisje was Corine Rens. Jasper was ook de beste in het klassement groep 1 tot en met groep 6

Jongens groep 6: 1) Tijm Vastenhoud 2) Casper Hijmissen en 3) Jesse Mannee

De beste school bij de de jonge kinderen was de Akker, slechts een half punt voor nummer 2 de Wegwijzer. Nummer 3 werd de Schuilplaats.

Jongens groep zeven: 1) Levi Posthouwer 2) Bram van de Brug 3) Lucas van de Ruitenbeek

Meisjes groep zeven: 1) Marije Koornneef 2) Sophia Ruitenbeek 3 Lindsey Klopman

Jongens groep acht: 1) Joris van de Bunt 2) Alexander Ruizendaal 3) Johan Rens.

Joris was ook de beste van groep zeven en acht.

Meisjes groep acht: 1) Sophie van de Langemheen 2) Anneke Vlist 3) Sara van de Poel

De scholenprijs was voor de Schuilplaats, tweede werd de Ichhtus en derde de Akker.

Traditiegetrouw volgt na het schoolschaaktoernooi het individuele jeugdschaakkampioenschap. Kinderen die mee willen doen zijn dinsdag 3 maart welkom bij de schaakclub.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie