Afbeelding
Boy Imminck

Hockey en voetbal pleiten voor versoepelingen buitensport

9 april 2021 om 13:46 Overig Coronavirus

PUTTEN (ANP) De bonden van twee grote sporten pleiten gezamenlijk voor snelle versoepelingen voor de sport. Voetbalbond KNVB en hockeybond KNHB, samen goed voor 1,5 miljoen leden, roepen in een brief aan overheid en politiek op om buitensporten snel weer mogelijk te maken voor iedereen. De bonden halen steun voor hun oproep uit recent onderzoek dat uitwijst dat in de buitenlucht nauwelijks besmettingen met het coronavirus plaatsvinden.

,,Hockey en voetbal zijn veilig in de buitenlucht”, betogen KNVB en KNHB. ,,Dit mag echter nu slechts in groepjes van vier op 1,5 meter. Tot 27 jaar mogen spelers wel vrij trainen. Dat is voor een teamsport echt nauwelijks te doen en leidt tot vervreemding van de sport. Mensen haken af. Jeugdteams mogen binnen de eigen vereniging trainingspotjes spelen, maar wij ontvangen signalen dat de rek eruit is bij verenigingen, waardoor kinderen niet meer gaan trainen”, aldus de brief die is ondertekend door directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee (KNVB) en Erik Gerritsen (KNHB).

SCHRIJNEND ,,We zijn uiteraard blij dat een gedeelte van onze voetballers en hockeyers op de velden staat, maar honderdduizenden hockeyers en voetballers staan sinds oktober 2020 stil”, vervolgen de bonden hun brief. ,,Dit wordt nu echt schrijnend en raakt de kern van het bestaan van de vereniging. Zij zitten nu helaas al maandenlang thuis terwijl sporten en bewegen juist zo hard nodig zijn voor hun gezondheid en weerstand. Een teamsport is een effectief middel in de strijd tegen maatschappelijke problemen zoals bewegingsarmoede, overgewicht en eenzaamheid. Zo onderschrijft ook recent onderzoek vanuit het RIVM.”

VERRUIMINGEN KNVB en KNHB begrijpen dat er rekening moet worden gehouden met de besmettingscijfers en hebben gekeken naar wat op korte termijn mogelijk is. Ze pleiten voor twee concrete verruimingen: de teamtrainingen voor 27 jaar en ouder weer toe te staan en jeugdwedstrijden tussen verenigingen die bij elkaar in de buurt liggen weer mogelijk te maken. ,,Dat geeft kinderen weer een noodzakelijke impuls om te blijven sporten, terwijl de reisafstand beperkt blijft.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie