Afbeelding
www.pixabay.com

Seniorensport- en beweegaanbod dreigt te verdwijnen

20 mei 2022 om 12:43 Overig

PUTTEN Seniorensport- en beweegaanbod in Nederland dreigt te verdwijnen. De oplossing ligt volgens Sportkracht12 op meerdere vlakken.

Er komen meer senioren, de grijze druk neemt toe en daarmee stijgen de zorgkosten. Sport en bewegen heeft een positieve invloed op participatie, zelfredzaamheid en gezondheid van de 65-plussers en zorgt voor een hogere kwaliteit van leven. Juist de groep kwetsbare senioren, met chronische aandoeningen en ouderdomsmotoriek, heeft behoefte aan sport- en beweegaanbod afgestemd op hun kunnen. Daar wringt de schoen. Er is een tekort aan gekwalificeerd lesgeefkader sport- en bewegen voor kwetsbare senioren en dat tekort dreigt alleen maar groter te worden. Gevolg is dat er straks weinig tot geen sport- en beweegaanbod voor senioren meer is.

Het aanbod dreigt te verdwijnen als er geen nieuwe sport- en beweegleiders opgeleid worden. Het huidige lesgeefkader heeft inmiddels zelf al bijna de leeftijd bereikt om mee te kunnen doen met de groepen. Voor jongere lesgevers is er vaak te weinig arbeidsperspectief om zich op deze doelgroep te willen specialiseren.

 De oplossing ligt volgens Sportkracht12 op meerdere vlakken. Allereerst is investeren op de inzet van sport- en bewegen voor deze doelgroep prioriteit. ,,Op lokaal niveau moeten gemeenten, welzijn, zorg en sport gaan samenwerken om laagdrempelig aanbod te creëren.’’

Samen met Kenniscentrum Sport & Bewegen en Hanze Instituut voor Sportstudies is een visiedocument opgesteld. Het initiatief wordt ondersteund door VML Nederland en WIJ Buurtsportcoaches. Het volledige visiedocument is te lezen op www.sportkracht12.nl/visiedocumentsenioren

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie