Flinke investeringen voor spoPutten investeert komende jaren flink in sportclubs: onder andertclubs.
Flinke investeringen voor spoPutten investeert komende jaren flink in sportclubs: onder andertclubs. Pixabay

Putten investeert flink in sportclubs: onder andere geld voor SDC Putten en Tennisvereniging Vale Ouwe

20 maart 2023 om 16:00 Sport

PUTTEN In de periode tot eind 2027 wil de gemeente Putten in totaal een bedrag van 1.650.147 euro beschikbaar stellen voor investeringen door sportclubs. Dat blijkt uit het meerjarig investeringsplan sport dat aan de raad wordt aangeboden.

Gesteld wordt dat het beleid dat is gevoerd in de afgelopen jaren onvoldoende duidelijkheid bood aan de sportverenigingen en - stichtingen. Er bestond daardoor een behoefte aan verheldering van de bestaande beleidsuitgangspunten. Hierdoor moet het beleid transparanter worden. In de nota zijn daarnaast substantiële beleidswijzigingen doorgevoerd.

In het plan zijn duidelijke definities opgenomen rond onder meer de direct sport gebonden basisvoorzieningen en onderhoud. Als klein onderhoud worden bijvoorbeeld werkzaamheden verstaan die dagelijks, wekelijks of frequent voorkomen en door vrijwilligers van de vereniging zelf kunnen worden uitgevoerd. Als groot onderhoud worden werkzaamheden geschaard die maximaal twee keer per jaar voorkomen en door specialisten moeten worden uitgevoerd aan wedstrijd- en trainingsvelden. Als specialistisch onderhoud worden werkzaamheden gezien als de vervanging van een sportveld en/of werkzaamheden aan een basisvoorziening die een levensduur verlengend effect heeft van vijftien jaar en moet worden uitgevoerd door een externe partij.

STIMULEREN

Om de verenigingen en stichtingen te stimuleren om hun verantwoordelijkheid goed uit te laten voeren is besloten drempelcriteria te gaan hanteren voor investeringen waar de gemeente aan bijdraagt. Als criteria gelden hiervoor het aantal leden dat een vereniging heeft en het aantal leden dat uit Putten zelf afkomstig is.

MANEGE

Het Hippisch Verbond mag dit jaar, indien de raad akkoord gaat, rekenen op een bijdrage van 134.499 euro voor renovatie van het dak van de manege. Een jaar later wordt voor dit verbond 65.328 euro geïnvesteerd in de buitenbak. De grootste investering is in 2027 wanneer 346.286 euro beschikbaar komt voor de renovatie van het kunstgras op het eerste veld van de voetbalvereniging SDC Putten. Hierin is ook de afkoop opgenomen van het groot onderhoud voor een periode van tien jaar. Deze vereniging krijgt daarnaast tot eind 2027 145.065 euro voor renovatie van de velden met natuurgras.

Tennisvereniging Vale Ouwe mag in 2025 rekenen op een bijdrage van 122.163 euro voor de aanleg van een derde padelbaan. Korfbalvereniging De Meeuwen krijgt 244.327 euro in 2024 voor de aanleg van een (zand) kunstgrasveld en de afkoop voor tien jaar van het groot onderhoud. Voor de schietvereniging Willem Tell wordt dit en komend jaar in totaal 110.984 euro uitgetrokken voor dakbedekking, verbetering van de banen, onderhoud aan de kogelvangers op de honderd meter schietbaan en het aanpassen van de ventilatie op de pistoolbanen.

De komende anderhalf jaar wordt gebruikt om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om de gemeentelijke verantwoordelijkheid rondom het groot onderhoud van de velden van buitensportverenigingen anders in te richten.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie