Oud-Puttenaar Myron Spoor won de 10 kilometer in een tijd van 33.39
Oud-Puttenaar Myron Spoor won de 10 kilometer in een tijd van 33.39 © Tim van Donkersgoed

Putten Power Run is gezelligheidsloop: ‘Het bruist nu veel meer’

20 mei 2023 om 10:36 Sport

PUTTEN  Met start en finish op het marktplein en een parcours van 2500 meter voor het grootste deel door het centrum van het dorp kende de elfde editie van de Putten Power Run een nieuwe opzet. Dat trok niet alleen beduidend meer deelnemers (565) dan vorig jaar (194), ook was er meer publiek langs het parcours. Voor de vier winnaars was het hun eerste deelname. Zij kregen bloemen en een dinerbon van restaurant De Hertogh. 2 Sisters Storteboom won de bedrijvenloop.

Voorheen liep de route al snel het bos in, om zo min mogelijk verkeer op te houden, nu komen de lopers van de 5 en 10 kilometer twee of vier keer voorbij. Ook is er voor het eerst sinds jaren weer een kidsrun. Kinderen van 4-7 jaar lopen 650 meter, de oudere kinderen van 8-12 jaar lopen een volle ronde van 2500 meter. Kabi Kruik (11) uit Swifterbant loopt in 9.39 en dat maakt indruk op voorloper Berry Simon. „ Ze liep een kilometer in 3.53 minuut. Ik moest aardig doorlopen, ik had niet verwacht dat ik zo snel moest lopen.” De Puttenaar (32) vormt met Bert Doppenberg, Heidi Jansen, Annette van Malestein en Henri Zeevat de organisatie. ,,Voor een leuk evenement voor zowel de bezoekers als de lopers wilden we dit jaar de horeca erbij betrekken. De Hertogh heeft een bierkar en ijskar neergezet en een dj geregeld. De gemeente heeft positief meegewerkt met de vergunning om dit evenement tijdens koopavond toe te laten.”

SNELLE TIJD Om 18.00 uur starten de lopers voor de 5 kilometer en na 15.58 minuten is de nummer 1 al binnen. Arne Mulder (32) uit Zwolle loopt een snelle tijd. „Ik heb geprobeerd om de eerste 3 kilometer een stevig tempo te lopen. De laatste ronde moest ik slalommen om iedereen in te kunnen halen. De voorfietser moest ook stoppen omdat iemand uitweek.” Maar het gaat vooral om de sfeer, het is hier supergezellig en leuk opgezet. Volgend jaar wil ik graag een groep jongeren met een licht verstandelijke beperking van mijn werk op de Enckerkamp op ’s Heeren Loo mee laten doen.” Nadat hij op 16 april marathon van Rotterdam heeft gelopen is dit de tijd voor korte wedstrijdjes. Maar met de wedstrijdvoorbereiding was hij niet bezig, want de baby is ook mee en die kan tot kort voor de start niet alleen gelaten worden, ondanks dat twee collega’s mee zijn als ‘oppasdienst’. ,,Normaal zijn opa en oma er en gaan we om en om lopen. Dan is er niks aan de hand, maar nu vond hij het moeilijk.”

Even later komt ook zijn vrouw Sarah-Lynn (36) als eerste over de streep van de vrouwen bij de 10 kilometer in 39.51. Zij is bijna 4 minuten sneller dan de nummer 2, Irene van der Kaaij uit Nijkerk die aankomt in 43.41. „Ik was snel weg en heb geen vrouw meer achter mij gezien. Het was ook leuk om met mannen mee te lopen, die dan verrast zijn als je ze inhaalt. Ik wilde onder de 40 minuten lopen, dus ik ben zeer tevreden. Negen maanden geleden ben ik bevallen en nu wil ik weer een beetje snelheid opbouwen”, vertelt de Zwolse, die normaal triatlons loopt. „Dit is een gezelligheidsloop en ik heb ook andere mensen aangemoedigd en handjeklap gedaan met de kinderen langs het parcours. Het leukst vind ik de vier rondjes door het centrum. Het weer is geweldig en je ziet mensen op het terras zitten en die aan het winkelen zijn die je aanmoedigen. Die mensen zie je normaal gesproken niet langs de kant staan.”

VOL GAS GAAN Bij de vrouwen wint Aniek Odding (27) uit Ermelo de vijf kilometer in 19.52. Collega’s en cliënten van fysiopraktijk Van de Kamp & Lolkema hebben de korfbalster van Dindoa uitgedaagd. „Ik wilde graag binnen 20 minuten lopen en ik was helemaal kapot. Het was ook heel warm, al was dat denk ik in mijn voordeel, want daar houd ik wel van. Ik heb het tweede rondje achter iemand aangerend (nummer 2 Marieke van den Brink) en heb haar met 3 kilometer ingehaald. Gelukkig is de korfbalcompetitie al gespeeld, dus kon ik vol gas gaan.” Ook Odding heeft genoten van de sfeer. „Het was een stuk groter dan ik had gedacht. Ik vond het erg leuk door het dorp met de muziek. Veel mensen zaten voor hun huis te kijken.”

Myron Spoor wint de 10 kilometer in 33.39. De oud-Puttenaar (32) woont sinds zijn 18e in Zwolle en speelde tot zijn 21ste in de selectie van De Meeuwen. De laatste jaren is hij een serieuze hardloper en wint hij de 10 kilometer in 33.39. Voor hem was het de eerste wedstrijd na de marathon van Rotterdam. „Na een maand herstellen was dit mijn eerste wedstrijdprikkel. Ik had niet gedacht dat ik zo’n snelle tijd zou lopen, want in het begin loopt alles kort op elkaar en is het stoepje op stoepje af en van links naar rechts zigzaggen. Het leek me leuk om in mijn geboortedorp mee te doen en Berry is een goede vriend van mij. Vorig jaar kwam ik kijken, het bruist nu veel meer en het is goed georganiseerd. Volgend jaar denk ik wel weer mee te doen.”

Marco Jansen

Myron Spoor uit Zwolle op weg naar de overwinning op de 10 kilometer.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie