Dik en Johan in actie in het Landhuus op Zorgerf.
Dik en Johan in actie in het Landhuus op Zorgerf. foto Geert Hoogerduijn

Biljarten op Zorgerf

10 november 2023 om 19:49 Sport Deel je nieuws

Biljartvereniging 2 Brothers en Zorgerf slaan de handen ineen. Een bewoner van deze  “liefdevolle plek waar mensen met dementie kunnen leven en zichzelf kunnen zijn” was vroeger lid van een biljartvereniging  en wilde graag weer biljarten. BV 2 Brothers terecht en die organiseerde een biljart om in het LandHuus op het ZorgErf op te zetten. Het moest verplaatsbaar zijn. En bovendien te hanteren door medewerkers van het ZorgErf. Aan die eisen werd voldaan maar ……de bewoners moeten er ook nog gebruik van willen maken. Dat werd duidelijk op donderdagmiddag 2 november. Twee leden van de biljartvereniging kwamen ter plaatse om bewoners op weg te helpen. De oud-biljarter liet zien dat hij de kunst van het biljarten nog prima beheerst. Weliswaar op een wat kleinere tafel dan hij gewend was maar “dit biljart speelt ook prima, dat valt me flink mee. En ik vind de kleur van het laken prachtig.” aldus Johan. Al snel kwamen er meer bewoners. Twee daarvan bleven gezellig kijken (nooit gebiljart) en een paar anderen waagden zich ook aan het “spelletje”. Ze kenden het van vroeger. Dat leverde sowieso leuke verhalen op over “vroeger”. Het was al gauw heel gezellig en één van de bewoners gaf zelfs “een rondje”. Onder het genot van een drankje meldde Reind “ ik kan het zelf niet maar vind het wel leuk om te kijken.”  

Het is de bedoeling dat BV 2 Brothers de komende weken nog een paar keer naar het ZorgErf komt om samen met de bewoners te gaan biljarten. In de tussentijd kunnen ze zelf ook biljarten (oefenen ) want het biljart blijft daar aanwezig. In de eerste helft van 2024 is het bovendien de bedoeling dat de bewoners op bezoek gaan bij de biljartclub. Een dagje uit om te biljarten, of alleen maar te kijken in de gezellige speelzaal van BV 2 Brothers. Nou, dat zagen de mannen van deze middag wel zitten.

Het verplaatsbare biljart van de biljartclub heeft zo een mooie tijdelijke bestemming. Het biljart is gesponsord door de KNBB in het kader van de actie “Tijd voor Krijt” van de biljartbond. BV 2 Brothers is deelnemer aan deze campagne. Tijd voor Krijt is een sociaal activeringsprogramma waarin biljarten wordt ingezet als middel om ouderen elkaar te laten ontmoeten. Het richt zich op de doelgroep ouderen. Het bestaat uit het plaatsen van een mobiele biljarttafel op een locatie en het organiseren van laagdrempelige biljart- en sociale activiteiten daaromheen.  Dat   laatste vond ook daadwerkelijk plaats deze middag. Tijdens het biljarten zelf maar nadrukkelijker ook aan het einde. Bij het afscheid van elkaar gaven de bewoners elkaar een hand en kwamen kort met elkaar in gesprek. Ze kenden elkaar eigenlijk niet en kwamen er zelfs achter dat ze vlak bij elkaar woonden in één van de woonhofjes op het ZorgErf. Dat leverde leuke gesprekjes op. Wie weet waar het toe gaat leiden tijdens het oefenen van het biljarten van de komende weken?

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie