Madeleine van der Vist in actie tegen ASV Dronten, rechts Noëlle van Soest (6).
Madeleine van der Vist in actie tegen ASV Dronten, rechts Noëlle van Soest (6). Jorgen Hendriksen

Dames SV Putten in stijgende lijn

26 februari 2020 om 13:00 Voetbal

PUTTEN Voor het derde seizoen heeft zaalvoetbalclub SV Putten een damesteam. Eén van de oprichtsters is Noëlle van Soest (22). Zij is vanaf het seizoen 2017-2018 aanvoerster.

Marco Jansen

Van Soest speelde lang korfbal bij De Meeuwen, tot ze op zaterdag ging werken en op zoek moest naar iets anders. ,,Mijn vader Gerard is voorzitter van SV Putten en ook mijn broertje en vriend spelen zaalvoetbal. Bij SV Putten was nog geen damesteam, dus heb ik samen met een vriendinnetje Yavanna Timmer een team opgericht. We zaten bij elkaar in de klas op het Groenhorst in Barneveld en hebben daar 'een blik opengetrokken'. Ook deden we een oproep op Facebook en binnen de kortste keren hadden we 12-13 meiden. Haar en mijn vader trainden en coachten ons één keer per week en we gingen in groepjes hardlopen."

WENNEN Al snel volgde inschrijving voor wedstrijden. SV Putten begon de competitie in de dames eerste klasse. ,,In het begin moesten we erg aan elkaar wennen. Sommige meiden hadden nog nooit een bal geraakt. De tegenstanders waren goed en speelden al jaren samen in de zaal of op het veld. Wij waren daar geen partij voor en moesten onderaan beginnen. We verloren veel en met gigantische uitslagen. Het was zelfs een keer 15-0. We wonnen één keer, van Sparta Nijkerk met 2-1. Dat was één groot feest, muziek in de auto." Ook het tweede jaar gaf veel leermomenten, al zag Van Soest een stijgende lijn. ,,We kwamen vorig seizoen met meer teams uit de onderste rang in een poule en dat gaf ons kans om zelf meer te voetballen. We kregen wat ruimte en kansen."

Ze trainen onder leiding van Johan Pieper in de Putter Eng en spelen hier doordeweeks ook de wedstrijden. Dat gaat steeds beter, ziet Van Soest, die altijd links- of rechtsmidden speelt. ,,Er is veel verloop geweest; nog vijf speelsters die al vanaf het begin meedoen zijn nog over. Dit seizoen zijn er zes nieuwe speelsters bij, goede speelsters die ergens anders veld- of zaalvoetbal hebben gedaan. Hier trekken anderen zich aan op. We verliezen niet meer zoveel, maar hebben nog steeds moeite om kansen te creëren. We willen niet de tegenstander laten bepalen hoe de wedstrijd verloopt, maar zelf voetballen en zo winnen."

Het competitieverloop is opmerkelijk. Waar KHC al acht wedstrijden heeft gespeeld, staat SV Putten pas op twee. Op 17 december werd met 4-1 verloren van HHC Hardenberg en tegen ASV Dronten werd op 7 februari 3-3 gelijkgespeeld. Van Soest scoorde vijf minuten voor tijd 3-3. ,,De competitie is niet te peilen, maar het seizoen duurt tot 27 mei."

De Puttense (22) is aanvoerster buiten het veld, maar draagt binnen de lijnen de band over aan iemand anders. ,,Buiten het veld regel ik alles, van gesponsorde teamtassen tot wissels. Als vertrouwenspersoon weet ik wat bij iedereen gaande is. In het veld zorg ik dat anderen de verantwoordelijkheid krijgen. Ik merk dat sommige speelsters dat leuk vinden en dan beter presteren. Het is mooi dat veel meiden enthousiast geworden zijn en fanatiek zijn om met z'n allen beter te worden."

Warming-up voor de wedstrijd tegen ASV Dronten, geheel rechts Noëlle van Soest.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie