Team ‘Team Surgery and Friends’ van ziekenhuis St Jansdal
Team ‘Team Surgery and Friends’ van ziekenhuis St Jansdal Eigen foto

Caroline Andeweg uit Ermelo aan de start van Zuiderzee Klassieker

Wielrennen

ERMELO/PUTTEN Samen met Olympisch schaatskampioen Jochem Uytdehaage staat Caroline Andeweg uit Ermelo zaterdag 24 september aan de start van de twaalfde editie van Zuiderzee Klassieker. Ze nemen deel aan de fietstocht van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) om geld op te halen voor wetenschappelijk onderzoek naar spijsverteringsziekten. Dit is hard nodig, gezien deze ziekten de derde grootste oorzaak vormen van alle ziekenhuisopnamen door aandoeningen.

Caroline Andeweg uit Ermelo haalde samen met haar team ‘Team Surgery and Friends’ van ziekenhuis St Jansdal al ruim 10.000 euro op. Ze doet al sinds 2017 mee en rijdt dit jaar 120 kilometer. ,,Mijn vader overleed aan darmkanker, in 2017 een aantal dagen voor de tocht. Het was een emotionele rit, maar een traditie was gestart. Inmiddels bestaat onze groep uit 23 personen, en is het ook in ons ziekenhuis uitgegroeid tot een soort klassieker.”  

Het ambassadeurschap van Uytdehaage sluit naadloos aan op de missie van de MLDS: meer Nederlanders bewustmaken van het belang van een gezonde spijsvertering. De meervoudig wereldkampioen publiceerde onlangs zijn boek Opgeladen! waarin hij pleit voor een gezonde levensstijl op spiritueel, mentaal, fysiek en emotioneel niveau. ,,Als je goed voor jezelf en je spijsvertering zorgt, en ook voldoende beweegt, kan je een hoop ellende voorkomen”, vertelt Uytdehaage, die 80 kilometer aflegt. ,,Daarom zet ik me met veel plezier in als ambassadeur van de Zuiderzee Klassieker. En wat is nou mooier om hiervoor zelf op de fiets te stappen en letterlijk in beweging te komen?”

(Artikel gaat onder afbeelding verder)


Olympisch schaatskampioen Jochem Uytdehaage - Eigen foto

SPIJSVERTERINGSZIEKTEN IN TOP DRIE Het belang van een gezonde leefstijl en het effect hiervan op onze spijsvertering wordt ook onderschreven in recent onderzoek van het RIVM in opdracht van de MLDS. Hieruit is gebleken dat spijsverteringsziekten de derde grootste oorzaak vormen van alle ziekenhuisopnamen door aandoeningen, na hart- en vaatziekten en kanker. Zo belanden jaarlijks 150.000 mensen in het ziekenhuis met een maag-, lever- of darmaandoening.

Ook overleden meer mensen de afgelopen jaren aan deze aandoeningen. In de periode van 1996 – 2019 nam het aantal sterftegevallen met een kwart toe: in 2019 overleden 15.500 mensen door een aandoening aan de maag, darm of lever. Dat was ongeveer 10 procent van de totale sterfte.

MEER GELD NODIG VOOR ONDERZOEK Met de opbrengst van de Zuiderzee Klassieker wil de MLDS betere vroegdiagnostiek en een betere kwaliteit van leven realiseren voor mensen met spijsverteringsziekten, zoals darm- of slokdarmkanker, de ziekte van Crohn, Coeliakie, Prikkelbare Darm Syndroom en andere maag-, darm- en leveraandoeningen. Ziektes die elke dag grote impact hebben op het leven van meer dan twee miljoen buikpatiënten. 

MEEDOEN KAN OP IEDERE FIETS De Zuiderzee Klassieker start en finisht in Amersfoort, thuishaven van de Maag Lever Darm Stichting en het middelpunt van Nederland. Net als voorgaande jaren biedt de tocht ook dit jaar vier afstanden: 50 km, 80 km, 120 km en 180 km. Deelnemers fietsen – op type fiets naar keuze - door pittoreske dorpen en natuurgebieden tussen Amersfoort en Harderwijk, en langs de Zuiderzee. Tussendoor zijn diverse rustposten en is er de mogelijkheid om met Uytdehaage in gesprek te gaan.

SPORTIEVE UITDAGING De Zuiderzee Klassieker is de sportieve fietsuitdaging van de Maag Lever Darm Stichting voor de geoefende en minder geoefende fietser. Het is onderdeel van de campagne van de MLDS ‘Listen to your Guts.’ Hiermee roept de stichting Nederlanders op om wakker te worden en beter naar hun spijsvertering te luisteren. Met de opbrengst van de ZZK financiert de MLDS wetenschappelijk onderzoek en voorlichting. In de onderzoeken richten we ons op vroege opsporing van spijsverteringsziekten en een betere kwaliteit van leven voor spijsverteringspatiënten. Het is de twaalfde keer dat de Zuiderzee Klassieker plaatsvindt. Voor meer informatie over de missie en het werk van de Maag Lever Darm Stichting www.mlds.nl.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Kerstbomenwandeling voor jong en oud op Landgoed Schovenhorst in Putten 7 uur geleden
Afbeelding
Provincie Gelderland pakt Oude Rijksweg in Putten aan 9 uur geleden
Afbeelding
Deze banen zijn moeilijk te vinden: uitvaartmedewerkers, dierenverzorgers en instellingskoks 12 uur geleden
Afbeelding
Meer mensen hebben een slimme thermostaat om geld te besparen 14 uur geleden
Afbeelding
Trainer Ruud Willemsen onverwacht weg bij Korfbalvereniging De Meeuwen in Putten 30 nov, 12:53
Afbeelding
CBS: autohandelaren zien inkomsten met bijna kwart stijgen 30 nov, 08:00
Afbeelding
Mbo’ers voelen zich ondergewaardeerd in salaris 30 nov, 07:00