Column Seibels: Medische diensten

27 februari 2012 om 00:00 Nieuws

Ik ben kerngezond en toch lees ik van tijd tot tijd de mededelingen in De Puttenaer aangaande de medische diensten in ons dorp. Waarom? Geen idee, maar misschien weet een zielenknijper die er voor geleerd heeft mij een antwoord te geven? De enige reden die ik kan bedenken is 'nieuwsgierigheid'. Waar kan ik op terugvallen als ik plotseling hevige kiespijn krijg of als de hond van de overbuurman mij eens in de kuiten bijt?

In dat geval weet ik, door de berichten over medische diensten, waar ik naar toe moet, of waar ik me kan melden, echter...ik lees niet wie de persoon is die achter zo'n telefoonnummer zit. Als ik bijvoorbeeld weet dat huisarts Heupscheuten dienst heeft, dan kan ik besluiten een weekje te wachten met mijn klacht. En als ik zou lezen dat tandarts Beugel dienst heeft, dan weet ik zeker dat mijn kiespijn spontaan over is. Aan de andere kant kan ik spontaan besluiten ziek te worden als ik lees dat de beeldschone Angela huisartsendienst heeft. Misschien wel met een prostaatklacht.

Bij verloskundigen wordt dat wat moeilijker. Je weet maar nooit wanneer Priscilla, Marcella of Kevin zich aankondigen. De dames die de bevallingsklus moeten uitvoeren kunnen nu eenmaal niet tot volgende week wachten. Maar het zou wel fijn zijn als deze dames met een gerust gevoel in de onderbuik het weekend in kunnen gaan, als ze weten wie er te hulp schiet als de geboorte aanstaande is.

Wat betreft de apotheek kan het wat mij betreft blijven zoals het is. Ik hoef niet te weten of de zalfjes en pillen mij worden verkocht door Piet, dan wel Jan.

Bij het lezen van de medisch diensten stond ik toch wel even te kijken bij de melding dat er wel twee dierenklinieken open zijn. Eerlijk, ik wist het niet. Maar het zij mij vergeven. Ik heb geen huisdieren en ook geen vee. Ik ben ook niet van plan een kanarie of een koe aan te schaffen. Ik heb het al druk genoeg met mezelf.

Huiselijk geweld schijnt ook voor te komen, concludeer ik uit de mededelingen. En wie een pak rammel heeft gekregen van man- of vrouwlief kan zich gelukkig ergens melden, hoewel deze dienst altijd pas na de daad geraadpleegd wordt. Wat dat laatste betreft zou naam, en telefoonnummer van een mediator goed kunnen werken. 'Wacht nou even Klaas, ga nou niet slaan jongen. Laten we eerst eens een gesprek hebben met Femke'. Tien tegen één dat Klaas daar geen oren naar heeft, maar je kunt het toch proberen!

Toch schiet de opsomming van instanties die u te hulp kunt roepen tekort. Waarom is er niet iets als 'geestelijke diensten', met namen en telefoonnummers van pastoren die u kunt vragen naar uw probleem te komen luisteren, alleen al omdat u het niet meer uithoudt en met rare plannen rondloopt.

Dat heb ik bijvoorbeeld als ik in de krant lees, dat ondanks de financieel hachelijke positie waarin ons land verkeert en ondanks de paar munten die ik nog in mijn portemonnee aantref, miljoenen subsidies worden verleend aan instanties die er niets anders mee doen dan de directeuren een mooi salaris geven. Afgelopen week was er weer zo'n melding over Amsterdam waar een organisatie bestaat om cursussen te geven die nooit gegeven worden. Het is wel niet Putten, maar toch...

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie